Documentarul „Navaliny” câștigător al Oscarului este deschis publicului

Cornelia Cozonac
15/03/2023
Captură

Documentarul premiat cu Oscar „Navaliny”, care spune povestea otrăvirii în încercarea de a-l ucide pe Aleksei Navaliny, cel mai înverșunat opozat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, este deschis publicului pe un portal al echipei lui Navaliny. Filmul documentar este disponibil în versiunea vocală originală cu subtitrări în rusă. 

Documentarul a fost regizat de Daniel Roer și susținut de HBO MAX și CNN Film. La 12 martie filmul a obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar. Aflat în închisoare, opozantul rus nu a putut fi prezent personal să ridice trofeul. Soția sa, în schimb, a ținut un discurs emoționant. 

În februarie, filmul a câștigat și premiul Academie Britanice de Arte de Film și Televiziune (BAFTA) la categoria documentar. 

Filmul relatează despre otrăvirea lui Navaliny, în 2020, cu o substanță din grupul Novichok, o toxină periculoasă provenită din era sovietică. Producția arată cum se recuperează în Germania și cum revine în Rusia după ce s-a recuperat. Serviciile secrete ruse au încercat să-l asasineze pentru a-l reduce la tăcere. Cu toate acestea Kremlinul a negat implicarea în otrăvirea lui Navalny.  

În documentarul CNN Films/HBO Max regizat de Daniel Roher, Navalny lucrează cu instituția de știri de investigație Bellingcat și îi demască pe agenții FSB trimiși să-l otrăvească în 2020.

După ce se recuperează în Germania, Navaliny decide să se întoarcă în Federația Rusă, deși a fost avertizat că se va încerca linchidarea sa. În ianuarie 2021 el revine în Rusia și este întâlnit de mulți susținători. El este arestat la aeroport și ulterior condamnat la închisoare în două cazuri separate de fraudă, despre care spune că au fost menite pentru a-l reduce la tăcere.

Între timp organizația sa anticorupție a fost interzisă, fiind catalogată ca extremistă.

Alexei Navaliny și organizația sa au demascat mai multe scheme de corupție în care este implicat Vladimir Putin, dar și alți demnitari de la vârful puterii. Printre protagoniștii investigațiilor lui Navaliny sunt și propagandiști ruși de la TV-urile dirijate de Kremlin, care acum susțin mașinăria de dezinformare în legătură cu războiul dus de ruși în Ucraina.   

Cornelia Cozonac
15/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii