Cetățenii Republicii Moldova vor putea consultata dosarul tehnic al bunului imobil și cel cadastral după care vor putea solicita copii pentru aceste documente. Acestea sunt noile servicii lansate în regim de pilotare de Agenția Servicii Publice (ASP) și disponibile în centrele multifuncționale din Chișinău, Bălți și Râșcani, urmând ca în 2024 să fie extinse pe întreg teritoriul țării.
La modul practic cetățenii vor putea solicita spre consultare: dosarul tehnic al bunului imobil - partea tehnică a bunului imobil: planurile bunului imobil, elementele constructive, anul construcției etc. - și dosarul cadastral - partea de drept a bunului imobil: contracte, decizii ale autorităților locale, titluri, încheieri/ hotărâri ale instanțelor de judecată, executorilor judecătorești etc.
Lista persoanelor fizice și a instituțiilor care pot solicita serviciul de consultare a dosarelor din arhiva cadastrală poate fi vizualizată aici.
Cererea de solicitare a serviciului poate fi depusă deocamdată doar la centrele din Chișinău, Bălți și Râșcani. Pe durata consultării, solicitantul va fi asistat de specialistul din cadrul Serviciului cadastral teritorial.
„Pe parcursul examinării dosarelor, solicitantul nu are dreptul să utilizeze mijloace de copiere pe suport magnetic, electronic, mijloace de fotocopiere, înregistrare video sau audio, dar va putea face notițe din document pe colile de hârtie care îi vor fi puse la dispoziție. Informațiile din dosarele cadastrale, de regulă, conțin date cu caracter personal. Astfel, la momentul comandării serviciului, cetățeanul va trebui să justifice necesitatea solicitării serviciului respectiv și să semneze o declarație pe propria răspundere, precum că datele solicitate vor fi folosite doar în scopurile indicate”, se arată în nota informativă publicată de ASP.
După examinarea dosarului, în caz de necesitate, solicitantul va putea solicita un alt serviciu – „Eliberarea copiilor de pe documentele din dosarul unui bun imobil”.
Serviciul „Consultarea documentelor din arhiva cadastrală” implică și anumite costuri.
pentru bunurile imobile cu destinație locativă: încăpere izolată (apartament), casă de locuit – de 500 de lei;
cu destinație nelocativă, bloc locativ – de 1000 de lei;
teren fără construcții – de 300 de lei.
Serviciul „Eliberarea copiilor de pe documentele din dosarul unui bun imobil” se prestează:
în termen de 3 zile – 140 de lei;
în termen de 1 zi – 420 de lei.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii