Doi foşti funcţionati publici din România, cunoscuţi pentru poziţia lor anticorupţie, au primit cetăţenia Republicii Moldova

Julieta Saviţchi
21/11/2022
Cristi Danileţ

Fostul magistrat român, Vasilică-Cristi Danileţ, şi fostul șef al Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) de la București, Daniel-Marius Staicu, au primit cetățenia Republicii Moldova. Preşedinta Maia Sandu a semnat decretul la 11 noiembrie, fiind publicat în Monitorul Oficial la 18 noiembrie.

Vasilică-Cristi Danileţ a deținut anterior funcția de judecător la Tribunalul Cluj, fiind în perioada anilor 2011-2017 membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Din poziţia de membru al CSM, Danileţ a făcut dezvăluiri despre schemele de corupţie din justiţia românească.

Sistemul s-a răzbunat pentru criticele aduse, în luna iulie a anului curent Danileţ fiind exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență. Judecătorul clujean a mai fost exclus de 2 ori din magistratură de Secția pentru judecători a CSM, prima dată pentru că ar fi făcut de râs profesia după ce a publicat pe rețelele de socializare filmulețe în care făcea karate, tundea gardul viu sau curăța piscina, a doua oară pentru că era membru al unui ONG care ar fi făcut politică.

Judecătorul a contestat în instanță deciziile de excludere, dar până la un verdict definitiv, el este înlăturat de la examinarea cauzelor și nu primește salariu.

Vasilică-Cristi Danileţ a participat în calitate de expert la mai multe forumuri de la Chişinău, dedicate luptei cu corupţia.

Daniel-Marius Staicu a deținut funcția de șef al ONPCSB în perioada anilor 2017-2020. La moment, acesta activează în calitate de director în cadrul Direcției conformitate a Băncii comerciale VICTORIABANK – Grupul Financiar BANCA TRANSILVANIA.

Julieta Saviţchi
21/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii