Doi funcționari publici din Criuleni au încălcat regimul de incompatibilitate a funcțiilor

Julieta Savițchi
01/06/2020

Doi funcționari publici din raionul Criuleni au încălcat pe parcursul câtorva luni regimul de incompatibilitate a funcțiilor, deținând în același timp și mandate de consilieri raionali. Este vorba despre Oleg Ogor, vicepreședintele raionului Criuleni, și Ala Ungurean, șefa Direcției Educație a raionului Criuleni. Cazul ne-a fost comunicat pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md.

Oleg Ogor a fost ales consilier raional în urma alegerilor locale din toamna trecută. La 20 decembrie 2019, Ogor a fost desemnat vicepreședinte al raionului Criuleni, iar mandatul de consilier raional l-a depus la data de 6 martie, cu două luni și jumătate mai târziu. Funcționarul a depus două declarații de avere pentru anul 2019, una în calitate de vicepreședinte al raionului, iar alta, în calitate de consilier raional. În primul document funcționarul a raportat venituri salariale de 105,9 mii de lei din Parlamentul RM, în al doilea caz acesta a raportat 29,6 mii de lei salariu de la Consiliul raional Criuleni.

Ala Ungurean a ajuns consilieră raională, la fel, în urma alegerilor locale din 2019, anterior deținând funcția de vicepreședintă a raionului Criuleni. La 10 februarie 2020, Ungurean a fost numită în funcția de șefă a Direcției Educație a raionului Criuleni. Funcționara a depus mandatul de consilieră la 15 mai 2020, la trei luni de la numirea în funcție. În declarația de avere și interese personale pentru anul 2019, Ala Ungurean a raportat suma de 800 de lei pentru activitatea de consilieră.

Solicitată de reporterii portalului Anticoruptie.md, Ala Ungurean a declarat că din moment ce a fost numită șefă a Direcției Educație nu a participat la nicio ședință a consiliului și nici nu a fost remunerată.

„În această perioadă nu a avut loc nicio ședință a Consiliului raional. Nu s-a convocat din cauza pandemiei. Și nici bani nu am primit. Conform legii, după desemnarea în funcție am avut termen de o lună ca să-mi depun mandatul. Dar există o altă poblemă, eu am fost numită în funcție de către președintele raionului, însă urma să fiu întărită și de Consiliul raional. Dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că nu s-a convocat Consiliul”, ne-a explicat funcționara.

Oleg Ogor nu a răspuns la apelurile noastre.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Alexandru Grati, consiler în cadrul Consiliului raional Criuleni, ne-a spus că în privința celor doi a fost sesizată Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și că aceștia ar fi verificați pentru încălcarea regimului de incompatibilitate.

Victor Moloșag, șeful Serviciului cooperare și relații cu publicul din cadrul ANI, a declarat că nu cunoaște dacă Ogor și Ungurean sunt investigați, deoarece inspectorii de integritate îl anunță doar despre deciziile luate.

Amintim că la 21 mai, ANI a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Roman Onica. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, începând cu luna decembrie 2019, exercitând timp de mai multe luni funcția de vicepreședinte al raionului, concomitent cu mandatul de consilier în unul din consiliile locale ale raionului Criuleni.

Confom legislației, după rămânerea definitivă a actului de constatare, persoana supusă controlului urmează a fi decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de trei ani.

De asemenea, persoana supusă controlului va fi înscrisă în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ținut de Autoritatea Națională de Integritate.

Julieta Savițchi
01/06/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii