Domnica Manole vrea să fie tras la răspundere inspectorul de integritate care a emis actul de constatare în privinţa sa: ,,Este o încălcare crasă a Constituției și a legilor infra-constituționale”

Julieta Saviţchi
03/01/2022
Agora.md

Preşedinţa Curţii Constituţionale, Domnica Manole, declară că va contesta actul ANI privind constatarea conflictului de interese în privinţa sa şi că va solicita tragerea la răspundere a inspectorului care a emis actul de constatare.

Într-o declaraţie făcută luni, Domnica Manole îl acuză pe inspectorul de integritate că a ignoratul faptul că a fost recuzată iniţial de la judecarea cauzei, însă recuzarea a fost respinsă de ceilalţi membri ai Curţii, la 27 aprilie 2021.

Domnica Manole mai susţine în declaraţie că inspectorul de integritate nu era în drept să investigheze modul cum lucrează Curtea Constituţională. „Constituția, cât și legile speciale aplicabile procedurii constituționale nu permit altor autorități publice să exercite controlul actelor de jurisdicție constituțională. Curtea a mai subliniat în Decizie că unica abilitată cu competența examinării și soluționării conflictelor de interese pretinse în cadrul procedurii de jurisdicție constituțională este Curtea Constituțională. De altfel, dacă li s-ar permite altor autorități ale statului să exercite controlul actelor Curții Constituționale, ar fi golite de conținut garanțiile inamovibilității și independenței de care se bucură judecătorii constituționali. În exercițiul mandatului, judecătorii Curții Constituționale se supun numai Constituției, adoptă acte în baza și în numele Constituției”, se arată în declaraţia preşedintei CC.

Domnica Manole mai susţine că Decizia CC din 27 aprilie 2021 nu este obligatorie numai pentru judecătorii Curții, ci pentru întreaga ordine juridică din Republica Moldova, iar „ignorarea ei de către un inspector de integritate reprezintă o încălcare crasă a Constituției și a legilor infra-constituționale care impun respectarea actelor jurisdicționale ale Curții”.

Amintim că la în seara de 31 decembrie un inspector al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în care susţine că Domnica Manole nu a fost în drept să participe la examinarea celor două sesizări de către foşii deputaţi din Blocul ACUM, care au contestat hotârârea Parlamentului adoptat de către deputaţii PSRM şi cei din Partidul Şor privind retragerea calității de judecător constituțional a Domnicai Manole.

Inspectorul de integritate susţine că Domnica Manole a încălcat legea şi atunci când a participat şi s-a pronunţat pentru suspendarea hotărârii Parlamentului prin care a fost revocată din funcţie, ,,fără a declara la ANI conflictele de interese reale și fără a le soluționa prin abținere, prin ce s-a admis consumarea conflictelor de interese”.

Parlamentarii coaliției majoritare PSRM- Partidul Șor au votat, la 23 aprilie 2021, proiectul de hotărâre prin care au anulat alegerea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale, în august 2019. 

Astfel deputaţii din PSRM şi Partidul Şor au recţionat la demiterea lui Vladimir Țurcan din funcţia de preşedinte al CC şi numirea în funcşia respectivă a Domnicăi Manole.

Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale, după scandalul după ce Curtea Constituțională a decis să suspende legea prin care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în perioada stării de urgenţă declanșată din cauza pandemiei COVID-19. Atunci președintele Igor Dodon l-a telefonat pe președintele Curții pentru a-i cere explicații.

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, i-a transmis, în iulie 2021, prin intermediul unei scrisori președintei Curții Constituționale de la Chișinău, Domnica Manole, că instituția pe care aceasta o conduce este singura în drept să judece recuzarea mandatului unui judecător constituțional. Oficialul străin a intepretat astfel că ANI nu poate avea nicio ingerință în a stabili cumva dacă vreun judecător al Curții ar putea fi revocat în urma unui control al ANI.

„Se pare că ANI v-a invitat pe Domnica Manole] pentru a vă interoga cu privire la participarea dumneavoastră ca judecător constituțional în cadrul acestor proceduri, participare care ar echivala cu un conflict de interese. Pe baza legislației naționale aplicabile, Curtea Constituțională i-a răspuns deja ANI că controlul efectuat de ANI reprezintă o ingerință în activitatea independentă a Curții Constituționale.

În acest context, permiteți-mi să subliniez că, în general, îi revine Curții Constituționale rolul de a decide cu privire la chestiunea recuzării judecătorilor în baza legislației aplicabile. Astfel de decizii trebuie să fie clare și bine-motivate. Comisia de la Veneția stă la dispoziția dumneavoastră pentru asistență, în eventualitatea în care Curtea Constituțională și autoritățile din Republica Moldova doresc să îmbunătățească această legislație”, i-a scris președintele Comisiei de la Veneția, magistratei Domnica Manole.

Ulterior, Curtea Contituțională a declarat drept neconstituționale acțiunile recente ale ANI de verificare a averii și intereselor președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, după ce instituția a fost sesizată de către deputatul socialist în legislatura anterioară, Grigore Novac.


 

Julieta Saviţchi
03/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii