Dosar aflat pe rol la Curtea de Apel Chișinău, scos din sediul instanței. Reacția instituției

Victoria Dodon
13/04/2017
Foto: CIJM

Dosarul privind insolvabilitatea fabricii de cărămidă Anchir de la Anenii Noi, aflat pe rol la Curtea de Apel Chișinău, a fost scos din sediul instanței săptămâna trecută de către juristul întreprinderii, deși acest fapt este interzis conform regulamentului. Acționarul majoritar al firmei, care a sesizat cazul pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md, susține că din volume lipsesc mai multe documente și că, de fapt, s-ar dori o hotărâre judecătorească favorabilă anumitor persoane care ar avea drept scop falimentarea și preluarea uzinei. De cealaltă parte, administratorul de insolvabilitate a SA Anchir combate acuzațiile. Incidentul este investigat de Poliție.

Potrivit lui Nicolae Îndoitu, acționar majoritar al SA Anchir, cazul a avut loc pe 6 aprilie, când el și juristul firmei au venit la Curtea de Apel ca să acceseze materialele dosarului. „În calitate de parte în dosar, am solicitat materialele ca să ne pregătim de procesul de judecată. Am depus cerere cu o zi înainte, miercuri, și ni s-a spus să venim joi. Când am venit, dosarul nu era. În Cancelarie ni s-a spus că materialele au fost luate cu o zi înainte, de un bărbat pe nume Veaceslav Matei. După vreo trei ore în care am încercat să aflăm unde au dispărut cele nouă volume, a venit și Matei, cu dosarul în mâini. Am sesizat conducerea Curții de Apel și Poliția, să vină la fața locului și să constate lipsa dosarului. La întrebarea unde a fost, Matei a răspuns că la veceu, apoi în mașină”, povestește bărbatul. 

El adaugă că bărbatul care a scos dosarul din sediul instanţei a avut acces la documente în baza unei copii de pe procură, fără ștampilă, neautorizată și neautentificată, fapt inadmisibil conform legii. „La consultarea materialelor, am constatat că din dosar lipsesc anumite documente, unele borderouri au fost schimbate sau înlocuite cu altele noi. Asta se vede și după numerotarea paginilor. Din dosar au fost rupte foi, el este complet destrămat. Au fost scoase documente care ne demonsrează dreptatea. Mai mult, au dispărut facturi fiscale emise timp de jumătate de an și un contract semnat de o persoană inexistentă în realitate”, mai spune Nicolae Îndoitu. 

Reprezentanții Curții de Apel confirmă că incidentul a avut loc, chiar dacă regulamentul intern al instanței interzice strict scoaterea dosarelor din clădire. „Inclusiv fotocopiatorul disponibil la etajul 1 dă posibilitatea părților să facă copii fără a părăsi incinta curții. Din declarațiile respectivului (Veaceslav Matei - n.r.), fotocopiatorul la acel moment era închis. Posibil doamna responsabilă s-a retras pentru câteva minute, dar asta nu i-ar fi permis să părăsească instituția cu câteva volume”, a comentat Octeabrina Popa, purtătoare de cuvânt a Curții.

„Dumnealui a lăsat un act de identitate persoanei care i-a eliberat dosarul și a preîntâmpinat-o că merge să facă niște copii, după care s-a depistat că el nu este în instanță. La etajul 2 există polițist, avem instalate camere de luat vederi, inclusiv la fotocopiator. Dar știți cum, volumele respective ar putea fi puse în niște pungi pe care nu le mai verificăm”, a răspuns ea la întrebarea cum a fost posibil ca o persoană să iasă cu materialele unui proces de judecată. 

Potrivit Octeabrinei Popa, pe marginea cazului a fost sesizată Poliția Judiciară de pe lângă Curtea de Apel Chișinău care, la rându-i, a sesizat Inspectoratul de Poliție, sectorul Botanica. Acum oamenii legii investighează cazul. Nicolae Îndoitu consideră că incidentul nu ar fi avut loc dacă la mijloc nu ar fi existat interesul de a acapara fabrica de cărămidă. „Deocamdată nu avem niciun răspuns și probabil nici nu-l vom avea. Temerea noastră este că nu vor fi luate măsuri. Credem că se vrea o hotărâre judecătorească favorabilă unei grupări interesate să ducă la faliment fabrica, după care să o preia pe nimic”, comentează el. 

De cealaltă parte, Anton Jerebțov, administrator de insolvabilitate a SA Anchir combate acuzațiile. „Nu știu nimic despre acest caz. Știu că a venit polițistul de sector acolo, toate documentele sunt în arhivă și niciun proces nu a fost intentat. Veaceslav Matei este juristul întreprinderii, el a luat dosarul pentru a face cunoștință cu materialele și chiar nu mi se pare un caz interesant. Totul este în regulă”, ne-a declarat bărbatul. 

Potrivit procedurilor, părțile dintr-un dosar aflat pe rol într-o instanță se înregistrează din timp ca să facă cunoștință cu materialele cauzei. Dosarul poate fi accesat exclusiv în sediu, în schimbul unei semnături și a unui document de identitate, într-o încăpere specială, supravegheată video, dar și de o persoană responsabilă. „Scoaterea neautorizată a dosarelor din instanța de judecată de către părți este interzisă. Toate documentele, în mod ideal, sunt înregistrate și numerotate, respectiv ele nu pot să dispară pur și simplu. Dacă se întâmplă acest lucru, există procedura de restabilire a documentelor, ele pot fi reconstituite, deși, într-adevăr, este un proces foarte lung. Dacă anumite probe s-au scos din dosar și s-au distrus, este o infracțiune. Dar aceste fapte trebuie constatate în cadrul unei investigații”, comentează Ion Guzun, expert al Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Victoria Dodon
13/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii