Dosar penal pe faptul surpării clădirii de lângă șantierul din strada Miron Costin

Victoria Dodon
09/06/2016
Locul surpării gropii de fundație Foto: procuratura.md

Procuratura Generală anunță că a pornit urmărirea penală în cazul clădirii surpate în seara zilei de miercuri, 8 iunie, la doar câțiva metri de șantierul din strada Miron Costin, unde recent au demarat lucrările de construcție a unui complex rezidențial de elită. Procesul a fost pornit pe faptul executării necalitative a construcțiilor, infracțiune ce se pedepsește cu o amendă de până la 200.000 de lei în cazul persoanelor juridice și interdicția de a mai desfășura o anumită activitate sau chiar lichidarea firmei. 

Potrivit unui comunicat de presă, procurorul general interimar Eduard Harunjen a dispus crearea unui grup mixt de urmărire penală, din care fac parte şi procurori din cadrul Procuraturii Generale, care urmează să investigheze obiectiv, complet şi operativ toate circumstanţele cazului, inclusiv acţiunile factorilor de decizie ai autorităţilor publice, care au autorizat lucrările".

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a anunțat că va crea o comisie ce va analiza situația privind surparea gropii de fundație. 

"La fața locului au intervenit inspectorii Inspecției de Stat în Construcții care împreună cu alți specialiști verifică cauzele prăbușirii. Vor fi examinate documentația de proiect a construcției, raportul prospecțiunilor geologice a terenului, inclusiv respectarea tehnologiei de compactare a terenului și respectarea unghiului de inclinare a pantei taluzului, în dependență de tipul solului.  De asemenea, conform proiectului, urmează să analizăm construcția peretelui de consolidare a taluzului. În cazul în care vor fi depistate abateri de la proiect sau nerespectarea soluțiilor tehnice prevăzute de acestea, inclusiv omiterea unor lucrări de construcție, vor fi aplicate sancțiuni până la retragerea certificatelor de atestare tehnico-profesionale și chiar a licenței pentru proiectant, diriginte de șantier, responsabil tehnic, etc.", a precizat viceministrul Anatolie Zolotcov, conform unui comunicat de presă. 

Prezent ieri la locul accidentului, primarul Dorin Chirtoacă a declarat că firma ce a demarat lucrările de construcție deține toate actele necesare. „Aici construiește o rețea de magazine și aveau autorizație pentru construcția până la ciclul „zero”. Trebuie să verificăm proiectul și să vedem ce este. E vorba de un teren privat. Incidente de construcții se întâmplă mereu”, a comentat edilul Capitalei. Între timp, angajații băncii scările căreia s-au surpat au fost redirecționați spre ale filiale pentru a-și desfășura munca. 

Ansamblul rezidențial care ar urma să fie ridicat pe șantierul prăbușit este proiectul D&D Companie, o firmă despre care se știe că îi este afiliată deputatului liberal Iurie Dîrda. Întreprinderea a fost fondată încă în 2013, iar viitoarea construcție ar fi "un concept ideal, unde spaţiul comercial şi cel pentru locuit vor conviețui în armonie deplină, fară interferențe deranjante, dar cu o multitudine de avantaje reciproce". Demararea construcției, acum câteva luni, a provocat scandal lăsat cu îmbrânceli, mai mulți cetățeni precum și socialiști încercând să se opună construcției.

Deputatul neagă că ar avea legături cu D&D Companie SRL. "Nu am fost și nici nu suntem, nici eu, nici cineva din familia mea, proprietari ai companiei de construcţie D&D sau a altei companii care execută lucrări la acest șantier. Familia Dârda deține două companii de construcții, bine cunoscute în Republica Moldova și care de-a lungul timpului au reușit să se impună printre cele mai sigure și responsabile companii din țară. Este vorba de SRL Dansicons și SRL Darsimid", a scris el într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Victoria Dodon
09/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii