Dosar penal pe numele unei judecătoare din Drochia. Ar fi dobândit milioane de lei prin înșelăciune

Anticoruptie.md
27/12/2016
Sediul Judecătoriei Drochia. Foto: zdg.md

Magistrata Nelea Podlisnic, vicepreședintă a Judecătoriei Drochia, va fi urmărită penal pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și fals în declarații. În cadrul ședinței de marți, 27 decembrie, procurorul general Eduard Harunjen a primit acordul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii pentru a deschide un dosar penal pe numele judecătoarei. 

Potrivit procurorilor, procesul penal a fost inițiat după ce un grup de locuitori ai orașului Drochia au depus o plângere în care reclamau că judecătoarea s-ar face vinovată de mai multe ilegalități. Mai exact, în anii 2014 – 2015, Nelea Podlisnic ar fi dobândit de la reclamanți sume impunătoare de bani, sub diferite pretexte inventate, prin înşelăciune şi abuz de încredere. În total, magistrata ar fi primit de la victime 65.000 de euro şi 1,1 milioane de lei, sume pe care le-ar fi utilizat în scopuri personale. În consecinţă, unele dintre victime au fost nevoite să-și părăsească locurile de muncă şi să plece peste hotarele țării pentru a câştiga bani.

Mai mult decât atât, potrivit datelor prezentate de Autoritatea Naţională de Integritate, judecătoarea ar fi comis fals în declaraţii atunci când nu a reflectat sumele de bani împrumutate de la victime la capitolul „datorii” din declaraţiile sale de venituri pentru anii 2014 şi 2015. Anticoruptie.md a scris anterior despre faptul că Autoritatea (anterior Comisia Națională de Integritate) a constat nereguli și în declarația pentru anul 2013, când Podlisnic a uitat să indice în declarația pentru 2013 terenul aferent casei, cu suprafața de 0,12 ha, şase conturi bancare și cota-parte de 50% a soțului în cadrul unei întreprinderi.

Nelea Podlisnic este magistrată din anul 2001. În 2003 a fost transferată la Judecătoria Drochia, iar în 2010 a fost numită vicepreședintă a instanței. 

Anticoruptie.md
27/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii