VIDEO // Dosarele „7 aprilie”: De ce nu se soluționează situația în cazul fostului vicecomisar, Iacob Gumeniță, acuzat de violențe

Anticoruptie.md
19/09/2018
Foto: RFI

La aproape 10 ani de la evenimentele din aprilie 2009, examinarea dosarului intentat pe numele fostului vicecomisar al municipiului Chișinău, Iacob Gumeniță, bate pasul pe loc. Atât martorii, cât și victimele, nu se prezintă la ședințele de judecată.

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au decis aducerea forțată a martorilor și părților vătămate, însă și acest lucru este greu de realizat, deoarece unii figuranți s-au stabilit cu traiul în afara țării.

Polițistul Florea Andrei a fost adus forțat la judecată, pentru a face declarații în calitate de martor. Deși în faza de urmărire penală și în prima instanță Florea a declarat în defavoarea lui Gumeniță, fiind audiat la Curtea de Apel a spus că nu a văzut ca fostul vicecomisar să aplice violența în privința protestatarilor.

O tânără, care a solicitat anonimatul, a prezentat în instanța de apel amănunte din noaptea de 8 aprilie, 2009, când mascații au descins în Piața Marii Adunări Naționale, unde au bătut protestatarii, apoi i-au încărcat în mașini și i-au dus în comisariate, unde au fost torturați. Tânăra a mai declarat că era în apropiere de Valeriu Boboc și l-a auzit pe acesta cum striga: „De ce bateți?!”. Victima a declarat că nu mai are nici o speranță că i se va face dreptate.

La fel consideră și Damian Hâncu, care l-a reclamat pe Gumeniță că l-a bătut cu picioarele în Piața Marii Adunări Naționale în npoaptea de 7 spre 8 aprilie, 2009. Tânărul, care a rămas să locuiască în Franța după absolvirea studiilor, deja nu mai vine la ședințele de judecată.

Iacob Gumeniță a refuzat să facă declarații despre dosarul în care este învinuit. Dosarul de învinuire a lui Iacob Gumeniţă a fost trimis în instanţa de judecată în vara anului 2010. Acesta a fost judecat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie, 2009, când Valeriu Boboc a fost ucis. În presă au apărut anterior și imagini în care Gumeniță lovește tinerii protestatari cu picioarele.

În 2016, Gumeniță a fost achitat de către judecătorul Sergiu Lazăr. Hotărârea nu a fost publicată însă nici până în prezent pe portalul instanțelor de judecată. Procurorii au contestat decizia luată de Sergiu Lazăr, însă magistratul a ținut dosarul în biroul său mai bine de jumătate de an, iar decizia nu a fost cel puţin publicată pe site-ul instituţiei. Iacob Gumeniță, ex-vicecomisar al mun. Chișinău, pare să fie singurul dintre foștii șefi de poliție a cărui viață a „încremenit” în aprilie 2009. El a fost demis din funcție în septembrie 2009 de către ministrul de Interne Victor Catan. Potrivit avocatului fostului vicecomisar, Ion Vâzdoagă, Gumeniță nu a mai reușit de atunci să își găsească un loc de muncă din cauza dosarului penal în care este implicat. Astăzi, fostul polițist este șomer și se confruntă cu probleme de sănătate. Informația a fost confirmată și de foști colegi din MAI ai vicecomisarului.

Anterior, justiția a achitat mai mulți polițiști învinuiți în dosarele de la 7 aprilie, printre care generalii Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari, coloneii Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct. Unii polițiști s-au ales cu pedepse cu suspendare.

Singurul condamnat cu executare este fostul polițist Ion Perju, învinuit de moartea lui Valeriu Boboc. Acesta nu a ajuns să facă pușcărie, dispărând din sala de ședințe înainte de a fi pronunțat verdictul.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat mai multe investigații despre victimele și torționarii din aprilie 2009. În ancheta ”7 aprilie 2009. Piramida ruşinii” reporterii CIJM au analizat toate cazurile de rezonanță care au fost cercetate de procurori și cele care au ajuns pe masa judecătorilor.   

Anticoruptie.md
19/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii