Două cereri de recuzare din partea candidatului la funcția de procuror general, Igor Demciucin. Una acceptată, alta respinsă

Tatiana Gherța
22/02/2024
captura video

După mai bine de două ore de deliberări, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au venit cu soluția în privința cererilor de recuzare înaintate de candidatul la funcția de Procuror General, Igor Demciucin. CSP a respins cererea de recuzare înaintată de candidat împotriva președintelui CSP, Dumitru Obadă, dar a fost acceptată cererea împotriva Alionei Nesterov. 

La începutul probei interviului a candidatului Igor Demciucin, acesta a venit cu două solicitări privind recuzarea a doi membri CSP. Mai exact, a președintelui Consiliului, Dumitru Obadă, și a procurorei Aliona Nesterov. 

Demciucin și-a argumentat cererile de recuzare prin faptul că ambii reprezentanți ai CSP au avut anumite tangențe, în proces educațional și profesional, cu doi dintre contracandidații săi, procurorii Octavian Iachimovschi și Ion Munteanu. În acest context, acești factori, conform lui Demciucin ar putea „afecta imparțialitatea acestora în procesul de evaluare a candidaților”. 

Înante de examinarea cererilor cu privire la recuzare, candidatul Demciucin a solicitat amânarea etapei interviului, întrucât încă mai sunt în examinare contestațiile depuse la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) de candidații excluși din concurs, avocații Ilie Rotaru și Serghei Perju. „Consider că acest concurs este foarte important, atât pentru sistem, cât și pentru întreaga țară. Dacă vom vicia acest concurs, atunci riscurile sunt mari”; a menționat Demciucin. Cu toate acestea, argumentele candidatului nu au fost suficiente, respectiv, propunerea a fost respinsă. 

După epuizarea tuturor propunerilor a și început etapa propriu-zisă a interviului. 

Primul candidat intervievat a fost juristul Andrei Coca, care își propune să promoveze în calitate de procuror general mai multă transparență în instituție. Mai exact, să organizeze o dată sau de două ori pe săptămână conferințe în care să vorbească cetățenilor despre cazurile de rezonanță și mersul anchei pe marginea acestora. „În acest fel vom avea mai multă credibilitate, mai apoi vor urma și mai multe modificări la mersul anchetei”, a precizat Coca.

Tatiana Gherța
22/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii