Drumul spre UE, pavat cu speranțe. Sandu, Borrell și Iohannis: „Republica Moldova a făcut un pas spre un viitor mai bun”

Viorica Mija
24/06/2022
Colaj CIJM, din surse oficiale

Prin acordarea statutului de țară candidată la aderarea la spațiul comunitar, Republicii Moldova i s-a oferit oportunitatea de a deveni, în viitor, parte a UE. Este opinia Înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

„Republicii Moldova i s-a oferit oportunitatea de a deveni, în viitor, parte a UE, o comunitate care este simbolul păcii, securității și prosperității pe continentul nostru. Le spunem clar moldovenilor: sunteți parte a familiei europene și vom depune eforturile pentru ca să ajungeți acolo unde aveți dreptul istoric să fiți”, a declarat Borrell.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu crede că moldovenii au în față un drum complicat, dar care trebuie parcurs pentru a beneficia de toate avantajele apartenenței la spațiul European.

”Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort - și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a menționat șefa statului Maia Sandu.

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis a declarat că își dorește ca România și Republica Moldova să se regăsească împreună în UE, în termene rezonabile. Totodată, șeful de la Cotroceni a menționat că obținerea statutului de candidat la aderare la UE este un lucru benefic și din perspectiva securității regionale.

„S-a văzut, de altfel, și prin numărul mare de vizite de nivel foarte înalt care au avut loc în ultimele luni și la Chișinău. Asta creează securitate, fiindcă, prin asta, instituțiile moldovenești devin mai solide, economia credem că se va îmbunătăți, întreaga procedură va face statul moldovean să funcționeze mai bine și, astfel, implicit, o să crească nivelul de securitate și moldovenii se vor simți parte din acest mare proiect care este Uniunea Europeană”, a declarat Iohannis.

Joi, 23 iunie curent, Republica Moldova, alături de Ucraina, a primit statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Viorica Mija
24/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii