După cerealele de prima grupă, nici floarea soarelui nu schimbă situația pentru agricultori

Mihaela Cibotaru
19/09/2023
CIJM

Asociația „Forța Fermierilor” atenționează că situația agricultorilor care cultivă floarea soarelui este gravă, din cauza prețului foarte mic, dar și a importului unor cantități mari de floarea soarelui din Ucraina. Potrivit organizației, situația cu floarea soarelui repetă „scenariul cu grâu și orz” și fermierii micro, mici și mijlocii sunt foarte aproape de faliment și, în cazul în care Guvernul nu-i va auzi pe agricultori, aceștia vor ieși la protest.

„Forța Fermierilor” susține că agricultorii sunt impuși să comercializeze floarea soarelui mult sub prețul de cost, după ce în ultima săptămâna prețurile la floarea soarelui „s-au prăbușit vertiginos cu aproximativ 2 lei per kg și sunt mai mici cu peste 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale”. „În acest context, dat fiind faptul că Guvernul nu acceptă introducerea moratoriului la plata datoriilor agricultorilor și așa și nu a accesat fonduri europene pentru compensații, falimentul fermierilor micro, mici și mijlocii este foarte aproape”, scrie „Forța Fermierilor”.

În condițiile în care fermierii moldoveni se confruntă cu o criză de proporții, „Forța Fermierilor” susține că a primit informații precum că fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți, controlată de grupul Trans Oil, deja a importat din Ucraina 9 vagoane de materie primă și urmează să mai primească alte 30 de vagoane. Totodată, compania ar fi încheiat un contract pentru importul a sute de mii de tone de floarea soarelui, până la finele anului 2023. Astfel, Asociația „Forța Fermierilor” cere urgent interzicerea importului de floarea soarelui în Republica Moldova, cel puțin până la 31 decembrie 2023. „În caz contrar protestele fermierilor sunt inevitabile”, avertizează asociația.

Problema prețurilor la cereale și cea a importurilor a fost discutată, luni, în cadrul unei ședințe a reprezentanților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) cu producătorii și exportatorii de cereale.  „Problema dată a fost discutată recent și la întâlnirea cu autoritățile române și ucrainene, care a avut loc în  portul Constanța, privind îmbunătățirea tranzitului spre piețele externe, redirecționarea exportului terestru de mărfuri  din Ucraina pe căile feroviare și maritime. Republica Moldova va menține coridorul solidarității, dar nu în detrimentul producătorilor autohtoni. Pentru noi, producătorul autohton este o prioritate”, a declarat Secretarul de stat al MAIA, Vasile Șarban, se arată într-un comunicat al MAIA.

La sfârșitul săptămânii trecute, și cultivatorii și procesatorii de plante aromatice și medicinale din Moldova au publicat o declarație în care notifică privitor la starea gravă de lucruri din domeniu și au avertizat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare că vor desfășura acțiuni de protest, dacă solicitările lor nu vor fi auzite de autorități.

Mihaela Cibotaru
19/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii