După Partidul Şor, agricultorii: Asociaţia Forţa fermierilor a anunţat proteste

Anticorupţie.md
19/09/2022
TRM

Asociația Forța fermierilor a anunţat că va protesta marţi la Chişinău pentru că Guvernul nu le-a satisfăcut revendicările.

”Asociația Forța Fermierilor reiterează că pe data de 20 septembrie organizează un protest economic de avertizare în teritoriu, la care vor participa agricultorii cu tehnica și utilaj agricole. Revendicările noastre nu s-au schimbat. În condițiile cănd sectorul agrar este profund afectat concomitent de secetă, embargou rusesc, scumpirile exorbitante la resursele necesare producerii agricole și prețuri derizorii la materia primă, organizația noastră în continuare insistă asupra deciziei Comisiei Situații Excepționale, care ar legifera:

1.amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole); 

2.utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor;

3.adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați”, se arată într-un comunicat al organizaţiei obşteşti.

Asociaţia Forța fermierilor a precizat că guvernarea le-a făcut doar promisiuni care nu au fost onorate, iar criza cu care se confruntă s-a agravat.

”Fermierii deja sunt presați financiar de băncile și furnizorii de inputuri, precum și de inspectoratul fiscal, ceea ce va periclita enorm procesul efectuării lucrărilor agricole de toamnă/primăvară și sporește semnificativ riscul falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii din satele noastre. În situația în care la moment este în toi recoltarea culturilor de grupa a doua, precum și a fructelor și strugurilor, după consultări democratice cu  organizațiile teritoriale, Asociația Forța Fermierilor a decis că protestul va fi organizat zonal, în căteva regiuni și cu staționarea unui număr limitat de unități de tehnică și utilaj agricole”, se arată în comunicat.

Amintim că, la 13 septembrie, Federația Națională a Fermierilor și Asociația Forța fermierilor au anunțat un protest după ce revendicările lor nu au fost îndeplinite de autorități.

Pe 15 septembrie, Federația Națională a Fermierilor a anunțat că renunță la protestul anunțat pentru 20 septembrie, după ce ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunţat că a satisfăcut revendicările agricultorilor.

Anticorupţie.md
19/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii