DOC// Eduard Răducan pleacă de la şefia Centrului pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Cine i-a luat locul

Julieta Saviţchi
23/12/2021
CNPDCP

Comisia Juridică Numiri şi Imunităţi a aprobat, joi, un proiect de hotărâre privind numirea Victoriei Muntean, în funcţia de director al Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). Proiectul a fost votat la puţin timp de Parlament, iar Eduard Răducan, al cărui mandat de cinci ani a expirat în aprilie, va părăsi funcţia.

Victoria Muntean deţine funcţia de director-adjunct al CNPDCP şi a fost singurul candidat la şefia instituţiei. Funcţionara a fost a desemnată la şefia CNPDCP pentru un mandat de cinci ani, în noiembrie 2018, de către fosta guvernare asigurată de Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc, fiind recomandată de către Eduard Răducan.

După absolvirea facultăţii de drept, în 2003, Victoria Muntean a deţinut mai multe funcţii publice: juristă la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, grefieră la Curtea de Apel Chişinău, şefă de direcţie la Camera de Licenţiere, inspector fiscal, iar din 2013 este angajată la CNPDCP.

În timp ce îşi exercita mandatul, Eduard Răducan a fost condamnat contravenţional pentru abuz în serviciu. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, îi iunie 2020, după ce șeful CNPDCP a fost cercetat de Centrul Național Anticorupție pentru tergiversarea examinării unei plângeri depuse de fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, precum că datele sale ar fi fost verificate abuziv de anumite entități.

CNPDCP a inițiat un control pe acest caz, finalizat în cinci luni și nu în termen de 30 de zile, cum prevede legea. Petiționarul spune că s-a interesat de mai multe ori care este mersul anchetei, dar de fiecare dată primea răspunsuri formale. Din această cauză, Ostalep a depus plângere la poliție pe faptul că nu s-a examinat în termen controlul. Inspectoratul de Poliție Buiucani a examinat plângerea și a întocmit proces verbal în care era vizat executorul materialului de control, Rodion Rusnac. Drept urmare, Rodion Rusnac nu a fost de acord cu sancțiunea și a contestat-o în instanța de judecată, care a anulat procesul verbal cu privire la contravenție, deoarece acesta avea funcție publică de execuție și nu de conducere, responsabilitatea fiind pe seama managerilor superiori.

Peste două luni după condamnarea contravenţională a lui Răducan, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia Judecătoriei Chişinău şi a trimis-o la rejudecare.

În decembrie 2020, Judecătoria Chişinău l-a achitat pe Răducan. CNA nu a atacat decizia respectivă în instanţa ierarhic superioară.

Julieta Saviţchi
23/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii