Efectele investigaţiilor jurnalistice în Ucraina: demisii pe bandă rulantă la Kiev, după dezvăluirile despre achiziţiile pentru armată

Anticoruptie.md
24/01/2023
Veaceslav Şapovalov

Mai mulţi funcţionari de rang înalt de la Kiev au demisionat după dezvăluirile făcute în presa ucraineană privind achiziţiile de produse alimentare pentru armata ucraineană la preţuri de două ori mai mari decât în magazine şi a generatoarelor de curent.

Printre oficialii care au demisionat se numără viceministrul apărării, Veaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic pentru forţele armate, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale, Kirilo Timoşenko, şi procurorul general adjunct, Oleksi Simonenko.

Vasil Lozinski, adjunct al ministrului ucrainean al Infrastructurii, a fost demis şi arestat sub suspiciunea de deturnare de fonduri.Viceministrul ar fi primit banii pentru a facilita semnarea unor contracte de achiziţie la suprapreţ a unor echipamente şi utilaje, inclusiv generatoare de energie electrică.

Jurnaliștii ucraineni au publicat documente și un grafic în care acuză Ministerul Apărării din Ucraina, condus de Oleksiy Reznikov, că ar fi procurat produse alimentare pentru militarii aflaţi pe poziţii la un preţ de cel puţin două ori mai mare, în urma unui contract de achiziţie de 13,6 miliarde de grivne (aproximativ 360 milioane de dolari). Presupusele ilegalităţi apar într-o investigaţie realizată de publicația ucraineană ZN.ua, citată de Kiev Independent și filiala ucraineană a Radio Europa Liberă.

Ulterior, conducerea Ministerului Apărării de la Kiev a venit cu o reacţie în care a respins învinuirile.

Anticoruptie.md
24/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii