Eficientizarea gestionării bunurilor statului de către APP: trei întreprinderi de stat, comasate într-un singur SRL

Ion Chișlea
21/01/2022
Stațiunea expirementală didactică Criuleni/pp.gov.md

Trei stațiuni didatico-experimentale cu statut de întreprinderi de stat, urmează să fuzioneze iar întreprinderea ce va rezulta din fuziune urmează a fi reorganizată într-o societate cu răspundere limitată - SRL, potrivit unui proiect, elaborat de Agenția Proprietății Publice (APP) și expus pentru consultări. Potrivit autorilor documentului, prin reorganizare se urmărește „asigurarea gestionării eficiente a bunurilor statului”.

Este vorba despre Întreprinderea de Stat Stațiunea didactico-experimentală Stăuceni, Î.S. Stațiunea didactică experimentală Petricani, Chișinău, care urmează să fuzioneze cu Î.S. Stațiunea didactică experimentală Criuleni în calitate de întreprindere absorbantă. Întreprinderea de stat, ce va rezulta din fuziune, urmează a fi transformată în Societatea cu Răspundere Limitată Stațiunea didactică experimentală cu cota integrală de stat, deținută de Agenția Proprietății Publice.

Cele trei întreprinderi sunt agenți economici, care desfășoară activități agricole pe o suprafață totală de 2020 hectare. Toate înregistrau la sfârșitul lui 2020 o valoare negativă a activelor nete și doar una din ele, stațiunea din Stăuceni raportase un profit de 2.225 lei.

Prin reorganizare se urmărește îmbunătățirea managementului entității rezultate din fuziune și, în final, transformarea ei într-o întreprindere viabilă.

Autorii documentului menționează că nu au optat pentru transformarea în Societate pe Acțiuni din cauza că valoarea capitalului social este mai mica decât cel necesar pentru societățile pe acțiuni și, în plus, o societate cu răspundere limitată este mai ușor de gestionat.

Stațiunile Petricani și Criuleni sunt incluse din 2007 în lista proprietăților statului, pasibile privatizării.

Ion Chișlea
21/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii