Uniunea Europeană a pregătit un proiect de lege care va permite statelor membre să blocheze independent importurile de gaze din Rusia, potrivit Financial Times, ce citează un document obținut de publicație.
Conform proiectului de lege, statelor membre ale UE li se propune să li se acorde dreptul să interzică companiilor ruse și belaruse să cumpere capacitate în conductele de gaze și terminalele lor de gaz lichefiat.
Un înalt oficial al UE a declarat publicației că această măsură va permite companiilor energetice europene să rezilieze contractele cu furnizorii ruși de gaze fără a plăti despăgubiri semnificative.
Financial Times se așteaptă ca reprezentanții statelor membre în Parlamentul European să aprobe textul inițiativei joi. Publicația a reamintit că UE propune și extinderea măsurilor de stabilizare a prețurilor la gaze și de reducere a consumului de gaze. Miniștrii energiei din UE vor discuta această problemă pe 19 decembrie.
UE intenționează să elimine complet aprovizionarea cu combustibili fosili din Rusia până în 2027.
Potrivit Eurostat, în al treilea trimestru al anului 2023, gazele rusești au reprezentat aproximativ 12% din totalul importurilor de gaze în Uniunea Europeană. Austria și Ungaria, în special, depind încă în mare măsură de aprovizionarea cu gaze din Rusia.
În noiembrie, exporturile rusești de gaz natural lichefiat către Europa s-au dovedit a fi cele mai mari din istorie – 1 ,75 milioane de tone. Spania și Belgia sunt printre cei mai mari importatori de gaz lichefiat din Federația Rusă.
Gazul lichefiat, pe scurt, GPL, este unul dintre cele mai populare tipuri de gaz, mai ales în rândul conducătorilor auto.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii