Elveţia, mai aproape de NATO:  „Pot exista schimbări în modul în care interpretăm neutralitatea”

Ion Chișlea
18/05/2022
Deși Elveția e neutră din 1815, armata sa e una din cele mai puternice din Europa/ TheDefensePost

Elveția, cea mai principială ţară europeană privind statutul de neutralitate,  se apropie tot mai mult de SUA și NATO. Potrivit sondajelor, mai mult de jumătate dintre elvețieni susțin apropierea de alianță, iar o treime susțin aderarea acesteia la Alianță, scrie publicația rusă Komersant.  

Pe fondul agresiunii rusești în Ucraina, Ministerul elvețian al Apărării a întocmit un raport privind opțiunile de consolidare a securității țării, inclusiv prin cooperarea intensificată cu NATO.

La sfârșitul săptămânii trecute, Washingtonul a fost vizitat de șeful Departamentului Federal Elvețian de Apărare, Protecția Populației și Sportului, care a discutat cu colegii săi americani despre furnizarea de arme și echipamente (aeronave F-35A și sisteme de rachete Patriot), precum și consolidarea cooperării cu NATO.

Elveția este neutră din 1815, nu este membru al NATO sau al Uniunii Europene  și a devenit membru al ONU abia în 2002. Statutul neutru este consfințit în constituția țării. În același timp, Elveția participă din 1996 la programul NATO Partnership for Peace, în cadrul căruia a sprijinit misiuni în Kosovo și Afganistan și a fost, de asemenea, implicată într-o serie de alte proiecte sub auspiciile alianței.

Cu toate acestea, în conformitate cu conceptul de neutralitate, Elveția a fost anterior foarte selectivă în ceea ce privește participarea la exerciții militare și alte activități care implică confruntarea cu un anumit inamic sau apărare colectivă.

Aceste abordări au început să se schimbe după agresiunea rusească în Ucraina. Până la sfârșitul lunii septembrie departamentul elvețian de apărare ar trebui să întocmească un raport despre cum s-a schimbat situația securității în Europa și ce opțiuni are Berna în acest sens. Într-un interviu acordat Reuters, purtătoarea de cuvânt a agenției elvețiene pentru apărare, Palvi Pulley, a precizat clar că apropierea Elveției de NATO ar fi un rezultat probabil al examinării de către guvern a acestui document. „În cele din urmă, pot exista schimbări în modul în care interpretăm neutralitatea”, a spus ea.

În practică, aceasta ar putea însemna că Elveția este de acord să participe la exerciții cu țările NATO, intensificând dialogul și schimbul de informații cu Statele Unite și aliații săi, precum și creșterea cheltuielilor militare, inclusiv achiziționarea de arme. În plus, pot fi luate decizii pentru a flexibiliza regulile pentru furnizarea de arme elvețiene către alte țări. 

Sunt din ce în ce mai puține țări în Europa care sunt neutre sau nu au aderat la alianțe militare. După începerea „operațiunii militare speciale” a Federației Ruse în Ucraina, Finlanda și Suedia și-au anunțat deja intenția de a adera la NATO.

Ion Chișlea
18/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii