Emmanuel Macron anunţă un ajutor de 100 de milioane de euro şi cheamă comunitatea europeană să susţină Republica Moldova

Anticorupţie.md
22/11/2022
Foto:Sergiu Litvinenco

Oficiali din 34 de ţări şi liderii ai 15 organizaţii internaţionale, întruniţi la Paris la reuniunea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, s-au arătat gata să acorde susţinere financiară Republicii Moldova pentru depăşirea crizei energetice şi a gestionării fluxului de refugiaţi ucraineni. Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că ajutorul acordat va fi de cel puţin 100.000.000 de euro şi a îndemnat comunitatea europeană să fie atentă față de R.Moldova și să îi acorde asistența necesară pentru depăşirea crizei energetice.

„Am decis să aducem din ce în ce mai mult de la Berlin și București, 26 de milioane de euro pentru Republica Moldova, inclusiv pentru întreprinderi. Am decisă să oferim peste 100 milioane de euro, inclusiv pentru a regla chestiuni legate de refugiați, accesul refugiaților la învățământ, alimentație. Alte 2 milioane de euro vor fi alocate pentru reformele publice în materie de energie. Situația de criză în care se află Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu. Agenția de Dezvoltare va investi 85 milioane de euro în Republicii Moldova în materie de energie”, a precizat Macron.

Preşedintele francez a apreciat activitatea guvernării de la Chişinău, îndemnând liderii europemi să susţină în continuare Republica Moldova. „Guvernul și țara pe care o conduceți, dna Sandu, ne provoacă admirație prin clarviziunea pe care ați avut-o, hotărârea de a lupta pentru reformă și a consolida statul de drept, pentru că  de la începutul războiului în Ucraina nu ați cedat presiunilor. Trebuie să fim coerenți și aceasta e o datorie morală. A abandona Republica Moldova, să o lăsăm să sufere în acest fel, este egal cu a hotărî că Europa nu mai este fidelă vocației și valorilor sale”, a declarat Emmanuel Macron.


 

Anticorupţie.md
22/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii