Eroul național al ucrainenilor și moldovenilor, Alexandr Mațievschii, decorat post-mortem

Mihaela Cibotaru
16/03/2023
president.gov.ua

Ostași ucraineni din cadrul diferitor unități de luptă au fost decorați cu înalte distincții de stat de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu ocazia Zilei voluntarului ucrainean. Eroi căzuți în luptele pentru Ucraina, printre care și ucraineanul, cu cetățenie moldovenească,  Alexandr Mațievschii, au fost decorați post-mortem cu ordinul „Steaua de aur”.

„Este ziua bărbaților și femeilor, viața cărora și dedicația lor Ucrainei, în pare parte, determină soarta noastră – a fiecăruia și a fiecăreia. Soarta poporului liber. Soarta Ucrainei, care nu va ceva în fața niciunui invadator”, a spus președintele Ucrainei.

Liderul Ucrainei a subliniat că voluntarii ucraineni luptă în cadrul diferitelor unități de luptă: Forțele armate ale Ucrainei, Garda Națională și alte formațiuni ale forțelor de securitate și apărare. El a înmânat distincții ostașilor care au luptat în cadrul Forțelor armate, Gărzii Naționale și angajaților Poliției naționale.

Cei prezenți la ceremonie au ținut un minut de tăcere în memoria eroilor căzuți în lupte. Distincțiile cu care au fost decorați eroii căzuți în lupte au fost înmânate rudelor acestora. Ordinul „Steaua de aur”, acordat lui Alexandr Mațievschii, a fost înmânat mamei sale.

Alexandr Mațievschii s-a născut în 1980 în Moldova, unde mama sa a fost distribuită să muncească la o fabrică de încălțăminte. El a absolvit școala și Colegiul Electromecanic din Chișinău, după care familia sa a revenit în Nejîn (Ucraina). După începutul războiului, Alexandr s-a înrolat voluntar în forțele de apărare teritoriale ale armatei ucrainene și a luptat pentru a apăra orașul Nejin (regiunea Cernigov) și Bahmut (Donețk). La sfârșitul anului 2022 unitatea sa lupta lângă orașul Soledar, unde a fost pierdută legătura cu el.

La începutul lunii martie pe rețele a fost publicat un video în care este filmat momentul execuției bărbatului de către soldați ruși. După ce a tras ultimul fum de țigară, Alexandr Mațievschii spune calm „Slavă Ucrainei!”, iar soldatul rus trage mai multe focuri în el.

Pe 12 martie curent, președințele Volodimir Zelenski i-a acordat lui Alexandr Mațievschii titlul de Erou al Ucrainei.

Mihaela Cibotaru
16/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii