Este oficial: Suedia și Finlanda au depus cererile de aderare la NATO

Mădălin Necșuțu
18/05/2022

Suedia și Finlanda au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

„Acesta este un moment istoric, într-un moment istoric pentru securitatea noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări. „Sperăm să finalizăm rapid” procesul de aderare, a adăugat Stoltenberg.

În prezent, au loc consultări între aliaţi pentru a înlătura opoziţia Turciei legată de integrarea celor două ţări nordice în Alianţă. În paralel, Rusia a luat decizia oficială de a se retrage din Consiliul Statelor Mării Baltice, a anunțat Ministerul rus de Externe în declarația sa de marți.

Retragerea vine pe fondul dorinței Suediei și Finlandei de a renunțat la neutralitatea militară și de a se alătura NATO. „Situația din Consiliul Statelor Mării Baltice este degradantă. Statele NATO și UE din cadrul Consiliului au respins dialogul egal și principiile pe care a fost creată această structură regională baltică și transformă treptat Consiliul într-un instrument de anti-rusă. politică”, a precizat diplomația rusă .

Mădălin Necșuțu
18/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii