Ești informat, ești protejat. Cum oprim corupția în educație, sănătate, agricultură și protecție socială

Tatiana Gherța
25/11/2023
colaj CIJM

Fenomenul corupției, răspândit adânc în toate sectoarele, în special în cele de interes prioritar: educație, sănătate, asistență socială și domeniul agroalimentar, poate și trebuie să fie eradicat. Acest lucru este posibil datorită mecanismelor legislative care au scopul de oferi cetățenilor posibilitatea să raporteze orice încercare a funcționarilor de a percepe plăți ilegale. Armele legale de luptă împotriva corupției au fost prezentate de Asociația Presei Independente (API), care a lansat șase spoturi video în care sunt prezentate soluții menite să informeze, să consolideze statul de drept și să combată corupția.

Ce acțiuni poate întreprinde un agricultor atunci când organele de control cer mită? Răspunsul este oferit punctual în materialul video creat de API. Situația pare a fi similară pentru mulți dintre producătorii agricoli din țară. Într-un prim studiu de caz aflăm istoria unei familii care a lansat o afacere în agricultură. Toate investițiile au fost făcute inițial în construirea serelor pentru cultivarea legumelor și asigurarea acestora cu un sistem performant de irigare. Doar că, la un moment dat, producătorul a aflat despre faptul că investiția de bază urmează să fie făcută sub formă de mită oferită angajaților organelor de control.

Acest lucru însă contravine normelor de drept. Iată cum poate acționa un agricultor în cazul în care se confruntă cu astfel de piedici:

- să conteste în formă scrisă, la conducătorul organului de control, acțiunile și inacțiunile inspectorilor;

- să depună, în formă scrisă, o cerere de contestare a actelor de control și eventual agricultorul poate solicita suspendarea efectelor prescripției, măsurilor restrictive sau a sancțiunilor aplicate;

- să-și apere drepturile în instanța de judecată;

- să se adreseze cu plângere către Cancelaria de Stat, autoritatea de supraveghere a controalelor;

- în cazul în care se pretinde direct o anumită sumă, agricultorul poate să sesizeze Centrul Național Anticorupție. 

În alte spoturi aflăm și despre corupția în educație. Susținerea directă sau indirectă a cadrelor didactice cu mijloace bănești este o practică ilegală, dar încă răspândită în societate.

Articolul 135 din Codul Educației al Republicii Moldova prevede faptul că „Personalul didactic, științifico-didactic, științific și de conducere din învățământ îi este interzisă primirea de bani sau de alte foloase sub orice formă din partea elevilor, studenților, familiilor acestora, precum și din partea organizațiilor obștești ale părinților”. Nerespectarea acestor prevederi, mai spune sursa, reprezintă abateri disciplinare și se sancționează conform legislației. 

Corupția la acordarea gradelor de dizabilitate este un alt subiect sensibil asupra căruia se poate interveni prin refuzul de a oferi bani. „În cazul în care persoanelor li se solicită bani pentru a influența stabilirea gradului de dizabilitate de către reprezentanții structurilor Consiliului sau alți actori responsabili, inclusiv cele de luare sau dare de mită, corupere pasivă sau activă, trebuie sesizate, apelând la: linia verde a Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă - 022 211 300 sau la serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilități, disponibilă 24/24 - 0 8001 0808”, precizează directoarea executivă a Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova, Galina Climov. 

Pe lângă informațiile despre liniile telefonice disponibile pentru a raporta despre un caz de corupție, în material este explicat modul legal prin care este obținut gradul de dizabilitate. 

Toate spoturile pot fi vizualizate pe canalul de Youtube al API

 

Tatiana Gherța
25/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii