Europarlamentar german cere Comisiei Europene să deschidă o anchetă în cazul furtului miliardului din băncile moldovenești: „Este inacceptabil că încă nu au fost găsiți vinovații și returnați banii”

Anticoruptie.md
22/07/2018
Captura foto

Europarlamentarul german de stânga, Helmut Scholz, a cerut Comisiei Europene să deschidă o anchetă la nivel european cu privire la furtul miliardului de dolari din băncile moldovenești, pentru a găsi vinovații și a returna banii furați. „Nu e posibil ca nici președintele țării să nu știe unde sunt banii, deși raportul Kroll dă niște indicii. Această anchetă trebuie dusă mai departe, găsiți vinovații și recuperați banii. Este ceea ce cerem Comisiei Europene”, a declarat  Scholz într-un interviu acordat postului de Radio Europa Liberă.

Scholz pune pe seama grupurilor oligarhice situația dezastruoasă a Republicii Moldova, care, în urmă cu doar câțiva ani, era speranța Parteneriatului Estic. „Am decis să chestionez Comisia Europeană fiind convins că atât noi, cei care ne ocupăm de R. Moldova, care urmărim evoluția țării, cât și cetățenii moldoveni, avem dreptul să știm ce s-a întâmplat și ca banii să fie recuperați și aduși înapoi în Moldova. Milioane de euro din banii plătiți de cetățenii europeni la buget prin taxe ajung în Moldova de ani de zile. Acești bani ar trebui să ajungă în programe care ajută la creșterea nivelului de trai în R. Moldova, nu în cine știe ce bănci, în conturile cine știe căror persoane. Nu ar trebui să fie atât de greu. Există raportul Kroll, care a fost comandat de banca națională. În acest raport este evidențiat faptul că aproape jumătate din sumele dispărute se află în UE. Ce înseamnă asta? Comisia Europeană are datoria să dea o explicație și să investigheze unde sunt acești bani”, declară eurodeputatul.

„Comisia Europeană este responsabilă pentru asistența macrofinanciară oferită de UE Moldovei. Este vorba de acest instrument de finanțare, care este menit să ajute statele din vecinătatea estică să depășească problemele economice și sociale cu care se confruntă. Ca atare, aceștia sunt banii cetățenilor europeni, iar Comisia Europeană are o responsabilitate să urmărească felul în care sunt folosiți acești bani”, a mai spus deputatul german.

Helmut Scholz consideră că relațiile UE cu Moldova sunt solide și pe termen lung, iar astfel de evenimente nu pot zdruncina sau deteriora relațiile Moldovei cu UE. „Noi nu facem altceva decât să fim consecvenți în a rămâne de partea cetățenilor, pentru ca acestora, cu ajutorul sprijinului de la UE, să li se îmbunătățească viața. Noi cerem insistent soluții in interesul cetățenilor. Nu e posibil ca nici președintele țării să nu știe unde sunt banii, deși raportul Kroll dă niște indicii. Această anchetă trebuie dusă mai departe, găsiți vinovații și recuperați banii. Este ceea ce cerem Comisiei Europene”, a declarat eurodeputatul german. 

Întregul interviu poate fi audiat și vizualizat pe site-ul Radio Europa Liberă.

Anticoruptie.md
22/07/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii