Europarlamentarii solicită UE să ofere mai mult sprijin strategic Moldovei, în urma cererii sale de aderare

Anticorupţie.md
19/05/2022
Foto simbol

Parlamentul European a adoptat, joi, Raportul anual de implementare a Acordului de asociere UE cu Moldova, cu 512 voturi pentru, 43 împotrivă și 39 abțineri.

În document se menţionează că pe lângă înrăutățirea securității în regiunea de Est, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a afectat în mod disproporționat Republica Moldova. Economia sa a fost afectată de pierderea oportunităților de import și export și de creșterea rapidă a prețurilor la energie. Moldova a primit, de asemenea, cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor din orice țară, punând serviciile sale publice sub o presiune enormă.

Declanșată de invazia rusă, cererea oficială a Moldovei din 3 martie de aderare la Uniunea Europeană a fost salutată de europarlamentari, deoarece „confirmă calea europeană a țării”. Ei solicită instituțiilor UE să acorde Moldovei, împreună cu Ucraina și Georgia, statutul de candidat UE.

În Raport se mai menţiomeză că Uniunea Europeană și Moldova ar trebui să continue lucrările pentru integrarea țării în piața unică a UE. Comisia Europeană, la rândul ei, trebuie să asiste Moldova în pregătirea unei strategii credibile de preaderare pentru aderarea la UE.

Deputații Parlamentului European subliniază, de asemenea, necesitatea unui sprijin mai strategic al UE pentru Moldova, de exemplu, prin înființarea unui nou Grup de Sprijin al Comisiei pentru țară, similar celui existent pentru Ucraina.

Semnatarii Raportului subliniază, în continuare, că cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei deschid un nou capitol în integrarea lor europeană, care ar trebui să fie caracterizat prin eforturi sporite de implementare a Acordurilor de Asociere și a Zonelor de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare existente. Deși salută progresul inițial al agendei de reformă ambițioase a actualului guvern, deputații europeni încurajează ferm autoritățile moldovenești să lucreze la alinierea ireversibilă a țării la UE. Aceasta include avansarea reformelor în domeniul justiției și statului de drept, precum și combaterea corupției și a structurilor oligarhice.

În document se mai menţiomează că Guvernul de la Chişinău trebuie să continue să îmbunătățească mijloacele de trai și standardele de trai ale cetățenilor moldoveni, pentru a preveni „exodul creierelor” și pentru a restabili încrederea oamenilor în instituțiile statului.

Dputații europeni își exprimă îngrijorarea serioasă față de seria recentă de incidente de securitate din regiunea separatistă susținută de ruși din Transnistria și le condamnă ca fiind acte periculoase de provocare întreprinse într-o situație de securitate extrem de volatilă. Totodată, europartamentarii îşi reiterează sprijinul pentru o soluționare cuprinzătoare și pașnică a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

„Uniunea Europeană trebuie să acorde de urgență statutul de țară candidată Republicii Moldova și Ucrainei. Acesta este un mesaj cu trei destinatari posibili. Este un mesaj către lume că Uniunea Europeană îi sprijină pe cei cu care împărtășim aceleași valori într-o manieră concretă, tangibilă și angajată. Este un mesaj pentru Putin, și pentru toți dictatorii din lume, că vom rămâne uniți în fața oricărei agresiuni și doar ne vom întări prin astfel de acțiuni. Mai presus de toate, este și un mesaj către cetățenii Moldovei, către cei care au ales o cale europeană, că Europa îi vede, îi aude și nu îi va abandona”, a declarat raportorul Dragoș Tudorache.

Anticorupţie.md
19/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii