EUROSFAT-ul Laurei Codruța Kovesi cu ministra Veronica Mihailov-Moraru

Anticoruptie.md
29/11/2023
Colaj CIJM

Angajamentele Republicii Moldova privind reforma justiției și combaterea corupției nu sunt deocamdată realizate pe deplin, însă există progrese, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul forumului de afaceri europene EUROSFAT 2023. De altă parte, și procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi,​ a accentuat necesitatea continuării eforturilor de curățare a justiției, dar și de armonizare a legislației Republicii Moldova la cea a Uniunii Europene.

„În procesul de pregătire pentru integrarea europeană, reforma justiției stă în capul mesei. Este o reformă complicată, concepută ca un mecanism complex de măsuri, care, însă, nu pot da rezultate peste noapte. Implementarea lor necesită timp și calitate, astfel încât rezultatele să fie sustenabile în timp. Lupta împotriva marii corupții este una dintre recomandările UE, dar și un angajament de țară ce presupune instituții reziliente, care să facă față investigării cauzelor de corupție, judecării, condamnării și recuperării bunurilor. Un act de justiție nu va avea finalitate fără recuperarea efectivă a bunurilor”, a punctat ministra Justiției.

Veronica Mihailov-Moraru a mai vorbit despre măsurile întreprinse pentru consolidarea instituțiilor de drept responsabile de combaterea corupției, cum ar fi: delimitarea clară a competențelor între Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție, fortificarea capacităților PA privind instrumentarea cauzelor de corupție mare, revizuirea cadrul normativ privind măsurile speciale de investigație, revizuirea legislației procesual penale, pentru a facilita urmărirea penală, judecarea și condamnarea în lipsă, dar și a reduce posibilitățile de amânare/suspendare a ședințelor de judecată la nesfârșit, examinarea cauzelor de corupție în mod prioritar etc.

„Lupta împotriva corupției este un angajament al tuturor, inclusiv al procurorilor, judecătorilor, investigatorilor. Ministerul Justiției a oferit toate instrumentele legale necesare, dar este și responsabilitatea instituțiilor de drept cu competențe în combaterea corupției să le aplice corect. Este extrem de important ca actorii din justiție să fie vigilenți, perseverenți, curajoși, să-și asume aceste responsabilități, pentru a livra rezultate palpabile, așteptate de întreaga societate”, a încheiat ministra Mihailov-Moraru.

Într-un mesaj video transmis în cadrul evenimentului de procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi a subliniat că este necesară armonizarea legislației Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene în ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției și a fraudei, în interesele financiare europene.

„Moldova va primi finanțări considerabile de la bugetul UE în anii următori. Este responsabilitatea noastră comună să urmărim posibilii fraudatori cu cea mai mare determinare și eficiență. Trebuie să detectăm mai bine fraudele care aduc atingere intereselor oficiale ale UE și să facem schimb de informații în calitate de parteneri”, a precizat Laura Codruța Kövesi.

EUROSFAT este un forum de dezbateri, o platformă de discuții deschise între factorii de decizie de la nivel european, național și local, reprezentanții societății civile, ai mediului de afaceri și ai mediului academic. Este pentru prima dată când acest forum are loc în Republica Moldova, primele zece ediții desfășurându-se în România.

Anticoruptie.md
29/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii