Evenimentele din Kazahstan// Putin şi Lukaşenko ameninţă: „Nu vom permite să aibă loc aşa numitele „revoluţii colorate”

Julieta Saviţchi
10/01/2022
Antena3.ro

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că alianța militară a Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, nu va permite ca guvernele sale membre să fie răsturnate prin așa-numitele „revoluții colorate”. Declaraţia a fost făcută în cadrul teleconferinţei de luni a preşedinţilor statelor membre a OTSC.

„Desigur, înțelegem că evenimentele din Kazahstan nu sunt prima și nici ultima încercare de a interveni din exterior în afacerile interne ale statelor noastre. Măsurile luate de OTSC au arătat în mod clar că nu vom permite ca situația să fie zdruncinată și nu vom permite așa-numitele „revoluții colorate” să aibă loc”, a spus şeful de la Kremlin, citat de agenţia Reuters.

Preşedintele bielarus, Aleksandr Lukaşenko, s-a alăturat ameninţărilor lansate de omologul său de la Moscova, precizând că situaţia din Kazahstan s-ar putea repeta în Uzbekistan. „Lecţiile despre care s-a vorbit ar trebui învăţate de toată şi mai ales de Uzbekistan. Dacă nu se trag învăţăminte, opiniile lor vor fi aruncate asupra Uzbekistanului. S-au adunat prea mulţi care vor să arunce situaţia în aer, atât în Kazahstan, cât şi în alte republici post-sovietice din Asia Centrală. Recent, la această situaţie s-a adăugat Afganistanul”, a declarat liderul de la Minsk.

Amintim că autoritățile kazahe au reuşit înăbuşirea revoltelor în masă datorită intervenției trupelor ruse sub egipa Organizației Tratatului se Securitate Colectivă. OTSC este o alianță militară interguvernamentală în cadrul Comunităţii Statelor Independente, formată la 15 mai 1992. Documentul a fost semnat de șase state post-sovietice aparținând Comunității Statelor Independente - Rusia, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan și Uzbekistan. Trei alte state post-sovietice, Azerbaidjan, Belarus și Georgia, au semnat documentul un an mai târziu. .

Peste cinci ani, Tratatul a fost prelungit de şase din cele nouă state, Azerbaidjan, Georgia și Uzbekistan refuzând să semneze documentul. În 2002, cele șașe state au acceptat să creeze Organizația Tratatului de Securitate Colectivă ca o alianță militară. Uzbekistan a reintrat în OTSC în 2006, dar s-a retras în 2012.


 

Julieta Saviţchi
10/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii