Ex-deputatul român, Cristian Rizea, a făcut public un mesaj dintr-o corespondenţă privată a unei persoane cu funcţie de răspundere. Cum comentează experţii

Julieta Saviţchi
15/01/2022

Fostul deputat român, Cristian Mihai Rizea, condamnat la 4 ani şi 8 luni pentru acţiuni de corupţie de către justiţia din statul vecin, a făcut public un mesaj privat pe care i l-a trimis pe viber fostul poliţiţist din Ungheni, Gheorghe Petic, şefului Poliţiei de Frontieră, Rosian Vasiloi. Cei doi neagă orice legătură cu Rizea, iar experţii susţin că controversatul politician de la Bucureşti ar putea fi tras la răspundere penală.

Rizea a citit şi a publicat în una dintre pretinsele sale emisiuni mesajul lui Petic în care îi cere socoteală lui Vasiloi pentru că l-a angajat într-o funcţie de răspundere în Poliţia de Frontieră pe Valentin Franţ, unul dintre cei care i-a fi fabricat dosarul penal de la Taraclia. Rizea a precizat că mesajul este „din telefonul lui Vasiloi” şi că i-a fost transmis de sursele sale.

Solicitat de reporterii Anticorupţie.md, Gheorghe Petic a declarat că a transmis un asemenea mesaj, dar nu ştie cum a ajuns la Rizea. „Cu Vasiloi am fost prieteni. I-am trimis acest mesaj lui Vasiloi pentru că mă doare că l-a promovat pe Franţ, un poliţist compromis. Din câte ştiu, Franţ este rudă cu deputatul PAS, Lilian Carp. Şi pe mine mă interesează cum a ajuns acest mesaj la Rizea, pe care l-a citit cuvânt în cuvânt. Eu nu-l cunosc pe Rizea, nu am comunicat niciodată şi nu am trimis la alte persoane mesajul respectiv. Mai mult, eu nu-mi rezolv problemele după trabucul lui Rizea”, a declarat Gheorghe Petic.

La rândul său, Rosian Vasiloi a calificat postarea lui Rizea drept aberaţie. „Nu vreau să comentez aberaţiile cuiva. Sunt persoane care provoacă pentru a fi luate în seamă. Nu se merită”, ne-a răspuns şeful Poliţiei de Frontieră.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private, Sergiu Bozianu, ne-a declarat că acest caz reprezintă subiect de urmărire penală. „Acest caz cade sub incidenţa a două articole din Codul Penal ce se referă la colectarea ilegală a datelor despre viaţa privată şi la secretul corespondenţei private. Este ceva asemănător cu divulgarea de către procurorul general suspendat a conţinutului corespondenţei fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, cu reprezentanţii misiunilor diplomatice la Chişinău. Lui Stoianoglo i-a fost intentat dosar penal pentru aceasta”, ne-a declarat expertul.

Întrebat cum ar putea ajunge conţinutul unei corespondenţe private în mâinile unor persoane terţe, Bozianu a identificat două căi.

„Dacă ambele părţi susţin că nu au dezvăluit altor persoane conţinutul mesajului, există două căi ca alţii să afle despre el. Una este interceptarea convorbirilor de către serviciile speciale de la care a avut loc o scurgere de informaţie. Mai rămâne de văzut dacă interceptarea a fost legală. A doua cale este urmărirea ilegală a convorbirilor de pe viber cu ajutorul unei aplicaţii speciale transmise printr-un mesaj”, a precizat Sergiu Bozianu.

Julieta Saviţchi
15/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii