Examinare cu strigăte și altercații la Curtea Constituțională

Tatiana Gherța
16/02/2024
t.me/evgheniagutul

Curtea Constituțională a continuat joi, 15 februarie, examinarea sesizărilor privind controlul constituționalității noilor prevederi din Codul Fiscal, care taie din bugetul unității teritorial autonome Găgăuzia. Ședința s-a lăsat cu strigăte și îmbrânceli în fața Înaltei Curți, acolo unde s-au adunat mai mulți oameni împreună cu guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul. Evenimentul a fost marcat și de un antiprotest.

Prima sesizare a fost depusă de Adunarea Populară a Găgăuziei la sfârșitul lunii noiembrie 2023, iar la o zi distanță Curtea a respins sesizarea depusă de deputații din Comrat. Cu o sesizare asupra aceluiași subiect a venit și un grup de deputați din fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Autorii sesizării menționează că au fost încălcate mai multe proceduri parlamentare în procesul de examinare a proiectul de lege. Examinarea în comisia de profil a durat decât cinci minute și nu au fost invitați subiecții interesați. De asemenea, modificarea nu a fost consultată suficient și nu au fost evaluate toate riscurile.

În timp ce protestatarii veniți să susțină declararea neconstituționalității modificărilor făcute strigau „Победа”, antiprotestatarii îi numeau „trădători”, „kuliokari” sau le transmiteau astfel de mesaje - „Vreți autonomie, descurcați-vă”.

La un moment dat ambele tabere s-au îmbrâncit chiar în fața ușii Curții Constituționale.

sursa: captură video facebook.com/masha.olar/videos

Examinarea sesizărilor a început în data de 5 februarie, iar în cadrul ședinței de joi, 15 februarie, era așteptată să fie pronunțată o decizie. Acest lucru însă nu s-a întâmplat întrucât a fost adăugat la dosar un set suplimentar de documente. Curtea Constituțională va continua examinarea sesizărilor joi, 22 februarie 2024. Ședința va începe la ora 10.00.

Conform noilor modificări la Codul Fiscal, UTA Găgăuzia trebuie să restituie TVA din propriul budget și nu de la bugetul național, așa cum se întâmpla până la adoptarea noilor prevederi. În cazul în care suma pe care Găgăuzia ar urma să o plătească în calitate de rambursări va depăși veniturile bugetare, diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.

Legea contestată a fost promulgată de președinta Maia Sandu pe 21 octombrie și a intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2023.

Tatiana Gherța
16/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii