Expertă anticorupţie, despre afacerile de milioane ale foştilor funcţionari: „Ar trebui să se ocupe organele competente”

Julieta Saviţchi
03/12/2022
Ianina Spinei Foto: CIJM

O bună parte din foştii funcţionari publici se lansează în afaceri de milioane după ce nu mai dețin funcții publice, deşi în perioada în care au lucrat la stat aceștia au raportat venituri modeste din salariu. Ianina Spinei, expertă anticorupţie în cadrul organizaţiei Transparency Internațional Moldova, susține că organele abilitate ar trebui să cerceteze astfel de cazuri, mai ales dacă afacerile foștilor demnitari țin de domeniile pe care ei le-au gestionat. Experta a comentat astfel la o anchetă jurnalistică a CIJM, în care sunt deconspirate afacerile fraților Munteanu. 

Ianina Spinei, expertă anticorupţie în cadrul organizaţiei Transparency Internațional Moldova, susţine că există „cu duiumul” cazuri când foşti funcţionari publici, cu venituri modeste, devin milionari peste noapte. „Majoritatea cei care pleacă din serviciul public se regăsesc în afaceri care între-un timp record devin foarte prospere şi câştigă cele mai importante licitaţii. Dar o afacere legală nu se dezvoltă chiar aşa de uşor, Ca să aducă profituri mari într-un termen redus este necesar să se facă investiţii considerabile. Deci, apare întrebarea de unde au luat bani pentru a dezvolta în scurt timp astfel de afaceri. Mai rămâne de remarcat şi faptul că că majoritatea afacerilor lansate de foştii funcţionari au tangenţe cu domeniile publice în care au activat”, a opinat experta.

Referindu-se la cazul fraţilor Munteanu, Ianina Spinei consideră că activitatea comercială a acestora, de rând cu afacerile altor foşti funcţionari, ar trebui investigate de organele competente.

„Există foarte multe suspiciuni în cazul fraţilor Munteanu, mai ales că afacerile lor au tangenţă cu domeniile pe care le-au gestionat. Apar mai multe semne de întrebare, inclusiv de unde au luat bani pentru a dezvolta afaceri de milioane peste noapte, dar şi din ce bani şi-au cumpărat imobile, maşini, etc.. Aici trebuie să-şi spună cuvântul Fiscul, mai ales dacă afacerile au fost înregistrate pe persoane terţe, să se implice Autoritatea Naţională de Integritate, iar procurorii să ţină investigaţiile la control. Cred că Procuratura Anticorupţie ar trebui să se autosesizeze la modul cel mai serios în acest caz. Şi nu numai. Ar trebui să fie verificaţi toţi funcţionarii publici, săraci în declaraţiile de avere, care au devenit milionari după retragerea din serviciul public”, a declarat experta.

În ancheta Milionari peste noapte//Cum au reuşit fraţii Munteanu să-şi dezvolte afaceri după retragerea din serviciul public CIJM deconspiră afacerile pe care le-au dezvoltat, după plecarea din serviciul public, ex-ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, fostul director-adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ruslan Munteanu, şi fostul şef-adjunct al Direcţiei gestionare a fondului de locuinţe a Primăriei Chişinău, Igor Munteanu. Cei trei fraţi nu au declarat pe parcursul carierei mijloace suficiente care le-ar fi permis să se lanseze în business-ul mare. Dincolo de aceasta afacerile dezvoltate ridică semne de întrebare şi prin faptul că au conexiuni cu domeniile publice în care aceștia au activat.

Julieta Saviţchi
03/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii