De ce scade populaţia în Republica Moldova: copii au devenit scumpi, iar femeile dau prioritate carierei

Ion Chișlea
07/06/2022

Statul nu încurajează natalitatea și nici nu o poate controla în întregime din cauza emigrării excesive a tinerilor. Acești factori ar fi diminuat numărul nou născuților la 29.000 în 2021 față de aproape 31.000 în 2020. Explicaţia a fost făcută pentru portalul Anticoruptie.md de Valeriu Sainsus, expert în demografie.

„Genofondul de reproducere s-a șubrezit din cauza emigrării excesive a tinerilor și tranziției reproducerii, care este interconectată cu o duzină de factori precum sterilitatea familiilor, căsătoriile tardive, divorțurile frecvente, modificarea comportamentului de reproducere generațional etc.”, susţine expertul.

Valeriu Sainsus mai explică fenomenul şi prin scumpirea traiului, când copiii au devenit mai scumpi pentru familii, iar femeile dau prioritate carierei și nu nașterii.

El spune că politicile de familie ale statului ar trebui adaptate la noile tendințe demografice. Printre altele, el recomandă cotizarea anilor petrecuți în concediul de maternitate la pensie în funcție de valoarea salariului mediu pe economie, valorizarea indemnizațiilor la acoperirea nivelului de viață pentru mamă și copil.

De asemenea, expertul spune că persoanelor angajate în mediul privat ar trebui să le fie garantat locul de muncă atunci când revin din concediul de maternitate. Alte măsuri stimulatorii ale natalității ar fi indemnizațiile unice diferențiate la naștere, în funcție de numărul de copii, concediul plătit paternal etc.

Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată că în 2021 în Republica Moldova numărul persoanelor decedate l-a depășit pe cel al nou născuților cu 16,2 mii, sporul negativ al populației fiind principalul factor care a condus la reducerea populației cu 23.000 de persoane anul trecut.

Ion Chișlea
07/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii