Populația Republicii Moldova a ajuns la 2,6 milioane. Care este cauza principală

Ion Chișlea
06/06/2022

Populația Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană), aflată la locul de domiciliu, a ajuns în anul curent la 2,6 milioane de oameni, în scădere cu 22,9 mii persoane (0,9%) față de începutul anului precedent. Experţii în demografie susţin că fenomenul migraţiei nu mai reprezintă cauza principală a reducerii populaţiei în Republica Moldova.

”În ultimii doi ani tendința de formare a populației țării s-a schimbat, factorul determinant în descreșterea numărului populației fiind scăderea naturală a populației”, explică Biroul Național de Statistică (BNS).

Astfel, în anul 2021 au fost înregistrate cu  16,2 mii de nașteri mai puține decât decese, aceasta fiind cauza principală a descreștereii populației, care a ajuns la 2,604 milioane la 1 ianuarie curent.

Până în anul 2019, scăderea numărului populației a fost influențată în mare parte de migrația netă, care reprezintă diferența dintre emigranți și imigranți. Deși aceasta rămâne în continuare negativă, volumul ei s-a redus de peste cicni ori. În anul 2021, potrivit  estimărilor BNS, migrația netă a fost de minus 6,7 mii persoane.

De cealaltă parte, sporul natural negativ a fost anul trecut de 16,2 mii persoane, aproape dublându-se  față de anul 2020, când înregistrase valoarea de 9,9 mii persoane.

Potrivit recensământului din anul 2014, numărul populației era la acel moment de 2,87 milioane de persoane.

Este de menționat că numărul populației Republicii Moldova, prezentată de BNS, este considerabil mai mic față de numărul de alegători, anunțați de Comisia Electorală Centrală la ultimile alegeri din iuli 2021. Atunci CEC anunța 3,28 milioane de alegători dintre care 259 mii în regiunea transnistreană. În partea dreaptă a Nistrului ar fi fost înregistrați la acel moment aproape 2,79 milioane de alegători, iar cu domiciliul peste hotare - peste 237 mii de alegători.  

 

Ion Chișlea
06/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii