Expert militar ucrainean: „Trupele ruse din Transnistria nu reprezintă pericol major pentru Ucraina”

Julieta Saviţchi
02/05/2022

Trupele ruse dislocate în Transnistria nu reprezintă un pericol major şi nu vor juca un rol semnificativ în războiul pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina. Declaraţia a fost făcută de expertul militar ucrainean, Vladislav Seleznev, într-un interviu acordat portalului OBOZREVATEL.

„Dacă pornim de la componența cantitativă și calitativă a forțelor armate ale Federației Ruse, care, sub masca unei misiuni de menținere a păcii se află pe teritoriul republicii nerecunoscute, nu sunt atât de numeroase şi nu pot influența în mod semnificativ cursul războiului ruso-ucrainean”, a declarat expertul.

Totodată, Seleznev a remarcat că acești „pacifişti ruși” ar putea crea o anumită tensiune în sensul că Statul-Major ucrainean ar putea fi nevoit să trimită forțe suplimentare în zonă pentru a bloca orice posibile acțiuni agresive din Transnistria.

Expertul a remarcat că, în contextul agravării situației la frontiera moldo-ucraineană, ar trebui de atras atenţia la atacurile cu rachete asupra podului feroviar de lângă Zatoca, care urmăresc scopul să facă cât mai dificilă logistica pentru armata ucraineană. Deşi, potrivit expertului, există motive de îngrijorare din cauza acestor atacuri, nu există un pericol iminent.

„Mă uit la hartă și înțeleg că nu există posibilități tehnice de a efectua un asalt maritim și aerian pentru blocarea unităților noastre din regiunea Odesa, pentru ca ulterior armata rusă să poată avansa spre Transnistria. Deoarece crucișătorul de rachete Moskva a fost distrus, iar sistemul de apărare aeriană ar putea funcționa ca o umbrelă împotriva atacurilor de pe navele și submarinele rusești din Marea Neagră. 20 de nave şi submarine ruseşti reprezintă o forță destul de serioasă”, a declarat Selezniov.

Julieta Saviţchi
02/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii