Expert: „Ne dorim un contract decent cu Rusia care să nu dicteze vectorul politic și diplomatic al Republicii Moldova”

Valeria Vițu
27/10/2021

„Republica Moldova are așteptări simple, clare de la întrevedere Spînu-Miller. Noi vrem un contract decent cu Federația Rusă, care să nu fie condiționat politic de cedări în soluționarea conflictului transnistrean, să nu dicteze vectorul politic și diplomatic al R.Modova, să aderăm sau nu la vreo platformă, cum să ne construim relațiile cu partenerii noștri din Uniunea Europeană sau în altă parte”, declară într-un interviu la RFI, expertul  în securitate națională și internațională, Viorel Cibotaru, director al Institutului European de Studii Politice de la Chișinău.

Miercuri, la Sankt Petersburg va avea loc o nouă rundă de negocieri privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova. Vicepremierul moldovean Andrei Spînu va discuta de această dată cu Alexei Miller, șeful Companiei Gazprom, problema datoriilor, dar și noul preț la gazele naturale.  

„Ne dorim un contract comparabil cu acele condiții pe care Federația Rusă le înaintează altor parteneri, mai ales celor din fosta Uniune Sovietică, mai ales membrilor Comunității Satelor Independente. Totodată, să nu pună pe seama actualei guvernări, a cetățenilor R.Moldova toate șotiile pe care le-au făcut reprezentanții Gazprom, dar și elitele corupte. Mă refer și la datoriile istorice”, afirmă Viorel Cibotaru.

Referindu-se la datoriile invocate de Federația Rusă pe care Chișinăul ar trebui să le achite  – 709 mln de dolari ale Republica Moldova, dar și datoria de aproape 8 mlrd de dolari a regiunii transnistrene, expertul în securitate spune că această problemă trebuie privită în câteva paliere.”În primul rând într-un spectru geopolitic. Noi avem o situație creată de furnizarea și consumul gazelor naturale. Al doilea palier este unul regional. Modul cum se transportă gazele naturale. Din punct de vedere tehnic, nu ar trebui să fie nicio problemă în privința furnizării pentru că există toate posibilitățile să fie livrat gazul”. „Toată problemă constă în primul rând în factorul politic. Este o parte a șantajului major al Federației Ruse pe care îl face împotriva partenerilor occidentali, în primul rând. Republica Moldova la fel este parte a acestui șantaj al Moscovei. Și parte a șantajului global, dar în mod special se fac presiuni”.

În contextul conflictului transnistrean, Viorel Cibotaru spune că Rusia nu-și dorește o soluționare în interesele Republica Moldova. „Moscova vrea o federație sau confederație. În plus, vrea să-și păstreze trupele pe un termen nedeterminat în stânga Nistrului. De fapt, Rusia vrea prin acest instrument să controleze practic procesele politice din Republica Moldova și să țină Republica Moldova în sfera intereselor sale”.

„În prezent nu avem nicio evoluție în dosarul transnistrean. Există anumite planuri de a reîncepe dialogul. Încă nu este clar ce probleme urmează a fi discutate. Ceea ce se întâmplă astăzi demonstrează că R.Moldova are foarte puține șanse să obțină un contract favorabil cu Rusia, care ar deschide dialogul, inclusiv și pentru soluționarea problemei transnistrene. Trebuie de fapt să ne așteptăm la o perioadă de înghețare a problemelor politice, problemei legate de retragerea trupelor din stânga Nistrului. Pe de altă parte, nici Federația Rusă, nici administrația de la Tiraspol, nici autoritățile de la Chișinău nu sunt cointeresate să nu creeze o platformă de soluționare a problemelor cotidiene ale cetățenilor”, conchide la RFI, expertul în securitate națională și internațională, Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice de la Chișinău.    

Precizăm că, după o pauză de aproape un an, la începutul lunii noiembrie, la Stockholm, Suedia, va avea loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 în problema transnistreană. Anunțul a fost făcut de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la o întrevedere cu ambasadorul Letoniei la Chișinău, Uldis Mikuts. 

Valeria Vițu
27/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii