Expertă: „Autoritățile de la Chișinău nu folosesc eficient pârghiile pe care le-au obținut după ce Ucraina a închis complet frontiera cu regiunea separatistă controlată de Rusia”

Cornelia Cozonac
11/01/2023

Chișinăul a pierdut războaiele de comunicare în favoarea Tiraspolului, iar până în acest moment autoritățile nu par să fi folosit eficient pârghiile pe care le-au obținut după ce Ucraina a închis complet frontiera cu regiunea separatistă controlată de Rusia. De această părere este experta Angela Grămadă, președinta  Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale (ESGA) de la București.

Într-un interviu, publicat de Anticoruptie.md, Angela Grămadă spune că acum Tiraspolul depinde total de comerțul pe care îl face cu și prin intermediul Republicii Moldova, dar Chișinăul trebuie să se gândească la modul serios la o strategie de reglementare a conflictului din Transnistria, mai ales în condițiile în care în actualul format de negocieri, așa-numitul format 5+2, Rusia are statut de mediator și garant. În condițiile în care Rusia este agresor în țara vecină, formatul 5+2 nu mai este viabil, spune Angela Grămadă.

„În ceea ce privește relația cu Tiraspolul eu aș împărți-o în două părți. Prima este până în momentul în care Republica Moldova nu a fost sigură că poate fi evitată acea joncțiune a Rusiei spre Transnistria prin regiunea Odesa, adică nu avea siguranța că ucrainenii vor rezista. Și aici trebuie să recunoaștem faptul că în primele luni, mai ales în perioada februarie-martie, era destul de greu să se creadă că Ucraina va rezista. Plus că una este să mergi din Tiraspol spre Odesa și altceva este să miști trupe de la Tiraspol spre Chișinău. Distanța este mult mai mică”, susține experta.

”Perspectiva este ca Republica Moldova să înceapă într-un final să negocieze ceea ce face și Ucraina – parteneriate bilaterale cu state care pot ulterior să ofere garanții de securitate pentru Republica Moldova. Este un lucru foarte important. Pentru că este foarte clar că în mecanismul 5+2 statutul UE și al SUA nu se va schimba, ei vor rămâne și în continuare simpli observatori. Dar cel mai grav lucru este faptul că acest mecanism devine inutil în condițiile în care Rusia și Ucraina sunt state beligerante, mai susține exerta. 

Întregul interviu poate fi citit aici.  

 

Cornelia Cozonac
11/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii