Expertă: „Energia ieftină vine la pachet cu șantajul politic”

Cornelia Cozonac
17/01/2023

„Ce se întâmplă în Ucraina este un atac împotriva securității energetice a întregii Uniunii Europene și ar fi imoral să se discute despre energie cu un stat terorist. Energia ieftina vine la pachet cu șantajul politic”, spune Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie şi infrastructură la Expert Forum România, într-un interviu publicat de Anticoruptie.md.

Otilia Nuțu susține  că dacă la începutul războiului Republica Moldova și Ucraina nu s-ar fi deconectat de la sistemul energetic rusesc, în Republica Moldova nu ar fi fost curent încă din 10 octombrie, data primului atac masiv al Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean. Branșarea la sistemul energetic european a creat condițiile tehnice pentru ca România să poată livra energie electrică Republicii Moldova, acoperind astfel practic 80 la sută din necesitățile acesteia.

„În Republica Moldova există așteptarea ca România să ajute. La nivelul autorităților române există toată disponibilitatea în acest sens, doar că pe piața energetică există un mare deficit în toată regiunea și practic toate volumele de curent electric au fost contractate cu mult timp în urmă. Iar în aceste condiții, România livrează Republicii Moldova toată energia electrică care poate fi cumpărată la prețuri mici care mai este disponibilă în țară”, precizează experta.

Înainte de începerea războiului și Ucraina, și Republica Moldova erau conectate la sistemul rusesc de energie electrică și erau de câțiva ani într-un proces de conectare la rețeaua europeană continentală. Chiar în ziua în care a început războiul se făcea unul din ultimele teste, în care și Ucraina, și Republica Moldova se deconectaseră de la sistemul rusesc, funcționau ca într-o insulă deconectată de la ambele părți și după trei zile trebuiau să se reconecteze înapoi la sistemul rusesc. Testele acestea nu erau finale și urma să se mai facă niște investiții și niște teste ulterioare și abia de la anul am fi putut discuta despre o conectare definitivă la rețeaua europeană.

Experta mai spune că din cauza că nu s-a mai pus problema reconectării la sistemul rusesc odată cu începerea războiului, în cele din urmă în decurs de două-trei săptămâni – a fost o cursă contra cronometru din partea întregii Uniuni Europene – rețeaua europeană a aprobat o interconectare de urgență cu Republica Moldova și Ucraina. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă nu urma să fie făcute schimburi comerciale de energie electrică, în eventualitatea în care s-ar fi întâmplat ceea ce vedem acum (atunci ne așteptam mai degrabă la un accident, nu la țintirea voită a infrastructurii energetice), adică în eventualitatea în care războiul ar fi cauzat un posibil black-out, infrastructura energetică să poată fi repornită cu ajutor european.

Întregul interviu poate fi citit aici

Cornelia Cozonac
17/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii