Expertă: „Există percepția că SIS ar fi fost controlat de servicii de informații din Federația Rusă”

Cornelia Cozonac
13/02/2023
Facebook

„În cultura de gestionare a SIS există o amprentă de natură sovietică. Există percepția că instituția ar fi fost controlată de servicii de informații din Federația Rusă. Această problemă se reflectă și asupra celorlalte instituții care fac parte din sectorul de securitate și apărare”, este de părere experta Natalia Albu, directoare a  Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA).

Într-un interviu publicat de Anticoruptie.md, Natalia Albu spune că războiul din Ucraina și pericolele care planează asupra Republcii Moldova au crescut necesitatea reformării sectorului de securitate și apărare și adoptării anumitor proceduri de gestionare a crizelor interne ce țin de securitate și apărare. 

„Sunt deja tendințe de modernizare și consolidare a SIS care să funcționeze în interesul național. Principala problemă discutată în cadrul acestor proiecte de legi privind sporirea prerogativelor SIS este mandatul de securitate care i-ar permite SIS să acționeze prin evitarea procedurilor birocratice până la intentarea unei acțiuni penale pentru ca SIS să ia atitudine. Mai ales în cazul propagandei, știrilor false sau mesajelor de ură. Dacă aceste pachete de legi vor trece de Parlament, atunci i se va permite SIS-ului să acționeze imediat. Este nevoie de o cultură organizațională ca, în timp, să ajungem la nivelul funcționării serviciilor speciale din afara țării”, a menționat Natalia Albu.

Într-o declarație făcută luni, în contextul discuțiilor despre scenarii de atac asupra Republicii Moldova din partea Federației Ruse, Maia Sandu a cerut tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă. „Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova - elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat șefa statului. 

Amintim că la desemnarea candidaturii pentru funcția de prim-ministru, după demisia Guvernului Gavriliță, președinta Maia Sandu a declarat că noul guvern trebuie să-și canalizeze acțiunile prioritar pentru asigurarea securității Republicii Moldova. 

Cornelia Cozonac
13/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii