Expertă Transparency International Moldova: „Cadrul legal anticorupție este suficient, dar încă nu este pus în practică ca să producă rezultate palpabile”

Cornelia Cozonac
15/09/2022

Actuala guvernare, la un an de mandat, încă nu are o viziune strategică asupra luptei anticorupție, din care cauză legile anticorupție adoptate încă nu funcționează la modul practic, ca să producă rezultate vizibile, iar excluderea concursurilor pentru șefia unor instituții anticorupție și provizoratul multor funcții tergiversează procesul de combatere a corupției. Acestea sunt câteva dintre constatările experților Transparency International Moldova, făcute în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație.

Experți ai Transparency International Moldova susțin că multe dintre acțiunile anticorupție ale guvernanților ar fi discutabile. Aceasta și din cauză că încă nu a fost elaborată o nouă strategie anticorupție, ci doar a fost prelungit până în 2023 termenul de executare a strategiei anticorupție elaborată de guvernarea precedentă. Aproape jumătate din acțiunile prevăzute de Strategia Anticorupție nu au fost realizate până în prezent, precizează experții.

O altă problemă, care constituie un obstacol în lupta cu corupția, la părerea experților Transparency International Moldova, ar fi excluderea concursurilor pentru funcțiile de conducere în instituțiile anticorupție, dar și provizoratul multor funcții, cum ar fi cele de la șefia Procuraturii Generale, Autorității Naționale de Integritate și altele.         

„Mai mulți conducători ai instituțiilor sunt interimari de aproape un an. Un conducător interimar nu are suficiente pârghii să ia decizii ferme, să-și facă strategii de lucru de lungă durată. Această persoană parcă ar fi ținută sub un capac, nici nu i se permite să lucreze plenipotențial, să-și asume responsabilitatea, în cazul în care gresește să poarte răspundere, dar și să fie apreciată pentru merite”, susține Mariana Calughin, expertă anticorupție de la Transparency International Moldova.   

În Guvernul Gavrilița s-au regăsit mulți oameni din societatea civilă, dar mai puțini din domeniul anticorupte, din care cauză multe dintre aqcțiunile anticorupție sunt discutabile, precizează Calughin.  

Experții anticorupție mai spun că pe plan extern Moldova are multe restanțe. În cadrul Grupului de state anticorupție GREGO sunt patru acțiuni nerealizate, între acestea fiind câteva care țin de activitatea Parlamentului. Este vorba de elaborarea și aprobarea codului de etică al deputaților și eficientizarea mecanismului de ridicare a imunității deputaților. Încă nu este aprobată și pusă în practică o strategie a Agenției de Recuperare a Bunurilor  Infracționale. 

Sunt 14 politici anticorupție care s-au regăsit în legile adoptate de noua guvernare, dar este nevoie ca acestea să fie puse în practică și să fie intensificat controlul parlamentar asupra modul de implementare a acestora, au precizat experții TI Moldova în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație.  

Ședința Clubului Jurnaliștilor de Investigație, cu genericul „Un an de la învestirea Guvernului Gavrilița: așteptările și realizările în domeniul anticorupție”, a fost organizată de Centrul de Investigații Jurnalistice în colaborare cu Transparency International Moldova, cu susținerea financiară a Ambasadei Olandei în Republica Moldova, cu sediul la București.  

Cornelia Cozonac
15/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii