Experți de renume internațional și-au confirmat prezența la Forumul Regional al Jurnaliștilor, o platformă a profesioniștilor din țară și de peste hotare. Evenimentul, care se va desfășura pe 3 și 4 iunie la Chișinău, este organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, cu sprijinul International Support Media și Fundației Soros-Moldova. Vă prezentăm profilul speakerilor, care vor veni la Chișinău pentru a-și împărtăși experiența cu jurnaliștii din Republica Moldova.
Laura Ranca, trainer și cercetătoare în investigații, vine la Forumul Jurnaliștilor de Investigație 2025!
Cum găsim informații valoroase în spațiul online? Cum ne protejăm pe noi și sursele noastre în timpul unei anchete? La aceste și multe alte întrebări va răspunde Laura Ranca, expertă OSINT (Open Source Intelligence/ Informații din surse deschise) și trainer în cadrul organizației internaționale Tactical Tech din Berlin.
În sesiunea „Dezvăluirea celor invizibile: Tehnici, instrumente și siguranță pentru investigații din surse deschise”, Laura va prezenta tehnici și instrumente pentru documentarea și inițierea investigațiilor, precum și metode de gestionare a riscurilor și protecția datelor.
Cu peste 30 de ani de experiență în jurnalism și formare media, Oleg Khomenok este unul dintre cei mai influenți mentori în jurnalismul de investigație din Europa de Est și Asia Centrală.
Trainer internațional, autor de manuale și expert în fact-checking, Oleg a format sute de jurnaliști în peste 10 țări – de la Ucraina până în Kârgâzstan.
Este membru al Consiliului Director al Global Investigative Journalism Network (GIJN) și președinte al Regional Press Development Institute (RPDI). A fost implicat activ în dezvoltarea standardelor etice în jurnalismul ucrainean.
La Forumul Regional al Jurnaliștilor de Investigație, Oleg Khomenok va împărtăși strategii de impact, bune practici și lecții învățate din teren, în vremuri când adevărul are cel mai mult de suferit.
Jurnalist de investigație la programul Schemes (Skhemy) al serviciului ucrainean RFE/RL, Kyrylo Ovsyaniy se concentrează pe expunerea corupției și a crimelor de război. A început să lucreze la Schemes în 2019, iar din 2021 face parte din programul Corruption In Detail. Originar din Odesa, Kyrylo a fost jurnalist activ în acest oraș încă din 2018. A participat la proiecte de investigație transcontinentale și a obținut premii internaționale pentru munca sa jurnalistică.
La Forumul Jurnaliștilor de Investigație 2025, Kyrylo va vorbi despre serviciile de urmărire și imagini din satelit în jurnalismul de investigație (tracking services and Satellite images in Investigative Journalism), oferind o perspectivă valoroasă asupra utilizării tehnologiilor avansate pentru investigarea cazurilor de corupție și crime. Va explora importanța serviciilor de urmărire și a imaginilor satelit în jurnaliștii de investigație și cum aceste instrumente pot sprijini expunerea adevărului în cazuri complexe.
Anna Gvarishvili este jurnalistă din Georgia, cu o experiență de opt ani în media TV și online. În prezent, urmează un masterat în jurnalism la Boston University și conduce Investigative Media Lab la Universitatea din Georgia, unde coordonează proiecte internaționale de investigație. Printre realizările notabile se numără o amplă investigație privind poluarea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina.
În trecut, Anna a fost redactoră-șefă a Tabula Media (2020–2022), una dintre cele mai importante platforme media din Georgia. Investigațiile ei se concentrează pe corupția guvernamentală, drepturile omului și politica internă și internațională.
În cadrul Forumului, Anna va vorbi despre cum laboratorul pe care îl conduce îmbină instruirea academică cu pregătirea practică în jurnalismul de investigație. Ea va prezenta metoda de lucru în investigațiile transfrontaliere și va împărtăși lecții despre colaborarea între jurnaliști din diverse țări și despre menținerea calității și eticii într-un mediu provocator.
O prezență importantă într-o sesiune despre formare și mentorat în jurnalismul de investigație.
Mikola Kostynyan este co-fondator al RESIDENT.NGO și al Eastern Partnership Digital Security Practitioners Network, inițiative dedicate securității digitale în Europa de Est.
Cu o experiență vastă în implementarea programelor de securitate digitală, Mikola a colaborat cu organizații internaționale precum Internews, IWPR, IREX și Counterpart International.
La Forumul Jurnaliștilor de Investigație 2025, Mikola va susține o sesiune despre gestionarea riscurilor de securitate în redacții, discutând despre importanța auditurilor de securitate și a politicilor de securitate. De asemenea, va organiza o clinică de securitate digitală, oferind consultanță participanților privind amenințările avansate, cum ar fi spyware-ul de tip PEGASUS.
Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, fondatorul newsromania.net, cercetător acreditat la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității din România și unul dintre cei mai premiați jurnaliști de investigație din țara vecină.
Din 2019, documentează atent corupția din sistemul juridic comunist, dar și atentate și organizații teroriste care au activat pe teritoriul României în perioada regimului comunist.
Este dublu laureat al Fellowship for Journalistic Excellence, deținător al Kurt Schork Award, al CEI-SEEMO Award, precum și al Global Shining Light Award (mențiune specială).
Investigațiile sale au fost recunoscute la nivel global, fiind incluse în UNESCO Global Casebook și premiate de European Press Prize.
În 2022, Adrian Mogoș a obținut un grant în cadrul Digital Rights Programme for Journalists (BIRN), continuând să exploreze limitele libertății digitale și jurnalistice în regiune.
Liudmyla Pankratova este avocată specializată în drepturile mass-media, Director Executiv al ONG-ului Regional Press Development Institute, și o apărătoare de seamă a drepturilor jurnaliștilor din Ucraina, activând din 2000 în acest domeniu. De asemenea, este cadru didactic la Institutul de Jurnalism al Universității Naționale Taras Șevcenko din Kiev și formator profesionist, colaborând cu Consiliul Europei, OSCE și alte organizații internaționale.
Cu o experiență de peste două decenii, Liudmyla a susținut traininguri pentru jurnaliști, profesioniști din domeniul juridic și judecători pe teme legate de standardele internaționale privind libertatea de exprimare. Ea a reprezentat jurnaliștii în fața Curții Europene a Drepturilor Omului în cazuri importante precum Sedletska v. Ucraina și Derdyn v. Ucraina și este autoarea manualului Proceedings on War Crimes elaborat de IWPR.
La Forum, Liudmyla va vorbi în cadrul sesiunii „Monitorizarea impactului reportajelor de investigație, atingerea audiențelor”.
Cătălin Prisacariu este un jurnalist de investigație cu 25 de ani de experiență, specializat în proiecte transfrontaliere.
De-a lungul carierei, a documentat teme precum corupția din administrație și politică, criminalitatea economică și de mediu, dar și influența malignă a Rusiei în estul Europei. A colaborat cu jurnaliști din Georgia, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Italia sau Germania, în cadrul unor investigații susținute de organizații de prestigiu precum Journalismfund.eu sau Investigative Journalism for Europe.
În prezent, contribuie constant la platforma independentă DeFapt.ro, una dintre cele mai active redacții de investigație din România, pe care a co-fondat-o.
Atanas Tchobanov este fondatorul și directorul platformei bulgare de investigații BIRD.bg – Bureau for Investigative Reporting and Data, un reper în jurnalismul de date și investigație din Europa de Est.
Fost redactor-șef al Bivol.bg, Atanas investighează legăturile dintre stat și mafie în Bulgaria încă din 2010. Din 2020, este membru al prestigiosului ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists).
A participat la investigații internaționale majore precum Azerbaijani Laundromat, Troika Laundromat, OpenLux, Fincen Files și Pandora Papers.
Este co-laureat al European Press Prize 2024, Sigma Award 2020 și a primit Certificate of Excellence la Global Shining Light Award în 2017 și 2018.
Cea de-a doua ediție a Forumului jurnaliștilor de investigație se va desfășura pe 3 și 4 iunie, la Chișinău. Conceput ca o platformă unică pentru profesioniștii din domeniu, evenimentul întrunește într-un singur loc performanța și schimbul de experiență. În acest an, Forumul va fi unul regional, întrucât va reuni jurnaliști de investigație din țările din bazinul Mării Negre.
În cadrul Forumului vor fi premiați cei mai buni jurnaliști de investigație din Moldova, dar și din alte țări. Un juriu internaționale va aprecia profesionalismul și excelența în jurnalismul de investigație în domeniul TV și Radio, presă scrisă și jurnalism transfrontalier în cadrul Concursului de Excelență în Jurnalismul de Investigație.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii