Experți europeni în domeniul gestionării crizelor, în vizită la Chișinău

Anticoruptie.md
23/11/2023

Delegații Comitetului Uniunii Europene (UE) pentru Aspecte Civile ale Gestionării Crizelor (CivCom) au întreprins, în această săptămână, prima vizită la Chișinău și la sediul noii Misiuni UE pentru Parteneriat în Moldova (EUPM). În cadrul întrevederii cu EUPM, membrii CivCom au primit informații aprofundate privind implementarea mandatului Misiunii, activitățile și obiectivele îndeplinite până acum și provocările întâlnite de la lansarea Misiunii în luna mai.

În cadrul vizitei, delegații CivCom au avut întrevederi cu instituțiile partenere din Republica Moldova care sunt beneficiarii direcți ai sprijinului EUPM și cu partenerii internaționali cu care cooperează Misiunea.

Membrii CivCom s-au întâlnit și cu Delegația UE în Republica Moldova, unde le-a fost prezentată situația politică din țară, evoluțiile pe drumul integrării în UE și aplicarea abordării integrate în cooperarea cu alți actori ai UE prezenți în Moldova. La fel, înalții oaspeți s-au întâlnit cu reprezentanții Misiunii de asistență la frontieră a UE pentru Republica Moldova și Ucraina (EUBAM) și au primit informații privind activitățile FRONTEX și Europol în Republica Moldova. În cadrul întâlnirilor, au fost discutate principalele activități sub egida Hub-ului UE de sprijin pentru Securitatea Internă și Gestionarea Frontierei în Republica Moldova (Security Hub).

EUPM este prima misiune sub egida Politicii UE de Securitate și Apărare Comune (PSAC) în Republica Moldova și prima misiune PSAC cu un mandat de creștere a rezilienței la amenințări hibride și contracarării Interferenței și Manipulării Informaționale Externe (FIMI). Totodată, Misiunea are ca obiectiv sprijinirea capacităților autorităților Republicii Moldova de a gestiona crizele și de a asigura securitatea cibernetică a țării.

Potrivit unui comunicat al Misiunii, crearea acesteia confirmă rolul puternic și cuprinzător al UE ca actor de securitate, iar „vizita înalților reprezentanți demonstrează importanța și sprijinul puternic al statelor membre UE pentru Republica Moldova pe calea integrării în UE, pentru securitatea și reziliența ei crescute”.

Anticoruptie.md
23/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii