Experți: "Proiectul privind politica bugetar-fiscală pe anul 2016 prezintă risc de corupție și trebuie revizuit"

Anticoruptie.md
27/04/2016
Foto: ipn.md

Proiectul de lege cu privire la realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pentru anul 2016, adoptat de Parlament în primă lectură la începutul lunii aprilie, nu are o fundamentare economico-financiară, chiar dacă presupune cheltuieli. De asemenea, lipseşte o analiză a impactului prevederilor, odată ce acestea vor fi implementate, mai ales că proiectul vizează direct activitatea întreprinzătorilor. La această concluzie au ajuns reprezentanţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au efectuat expertiza coruptibilităţii documentului.

Galina Bostan, președinta CAPC, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă că partea argumentativă a proiectului de lege este ambiguă. „Îngrijorător este faptul că, în lipsa unei argumentări, s-ar putea să ne trezim în situația ca după o anumită perioadă de timp autoritățile să invoce faptul că aceste modificări nu și-au atins scopul și este necesară din nou modificarea legislației. În opinia noastră, noutăți legislative în domeniul impunerii, cum ar fi noile impozite și taxe, ar fi trebuit să facă obiectul unei proceduri legislative separate și nu în cadrul aprobării politicii bugetar-fiscale pentru anul curent”, susține experta.

Textul proiectului dă de bănuit că, odată cu implementarea acestuia, ar putea fi promovate interese sau beneficii ale anumitor grupuri sau persoane care pot duce la prejudicierea interesului public, spun experții.

Dumitru Budeanschi de la Expert-Grup, care a contribuit la elaborarea analizei, a afirmat că numărul mare de modificări într-un singur act legislativ reprezintă un risc mare de corupție. „Întotdeauna într-un document mare, cu prevederi stufoase, se strecoară stipulări care apără anumite interese înguste şi se scapă, probabil, lucruri esenţiale”, a menţionat expertul.

Pentru a exclude lacunele şi eventualele riscuri, experţii din domeniu recomandă o analiză suplimentarăa  documentului în special în ceea ce ţine de impozitul pe autovehicule, fondul rutier şi autorităţile publice locale.

Anticoruptie.md
27/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii