Explozibil la Complexul Memorial „Eternitate” și tentative de provocări. Bilanțul contravențiilor administrative înregistrate în timpul marșurilor în 50 de localități

Ilie Gulca
09/05/2022
Lideri socialiști purtând panglica „Sf. Gheorghe”, interzisă prin lege, la manifestările lor prilejuite de „Ziua Victoriei”

Poliția a înregistrat 90 de încălcări în timpul marșurilor organizate luni cu prilejul „Zilei Victoriei”. În majoritatea cazurilor, este vorba de purtarea simbolurilor războiului interzise prin lege, în special panglica „Sfântul Gheorghe”.

„În 50 de localități, au avut loc marșuri organizate în contextul sărbătorii de 9 mai, la care au participat circa 37.000 de cetățeni”, a spus luni seară, în cadrul unui briefing, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

În municipiul Chișinău, a precizat el, circa 7.000 de persoane au participat la marș. După spusele sale, din cele 42 de materiale înregistrate, 38 au fost deschise pentru purtarea panglicii „Sf. Gheorghe”.

„În teritoriu, au fost întocmite șapte procese-verbale, iar în Chișinău – cinci procese-verbale”, a relatat șeful Inspectoratului General al Poliției, subliniind că au fost colectate probe pentru deschiderea altor procese-verbale.

Parlamentul de la Chişinău a votat pe 14 aprilie în ultima lectură proiectul de lege privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul – literele „ V” și „Z” și Panglica „Sfântul Gheorghe”. Persoanele care nu vor ține cont de această lege vor fi sancționate cu amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

e asemenea, au fost înregistrate două incidente în care poliția a intervenit prompt pentru a nu admite situații de provocări. „Au fost două persoane care au încercat să se infiltreze în mulțime. O persoană a avut asupra sa ouă, alte persoane - pietre”, a spus Cernăuțeanu.

Șeful poliției a vorbit și despre două „obiecte suspecte” grenade găsite în zona Complexului Memorialul Eternitate.

„Înaintea organizării acestui marș [în Chișinău], am realizat o serie de măsuri de prevenire [infracțiilor]. În cadrul acestor măsuri, au fost identificate într-adevăr unele obiecte suspecte în adiacentul zonei Complexului Memorial „Eternitate”. Aceste obiecte erau inactive, dar poliția a reacționat cu angajații săi din domeniul criminalistic. Obiectele au fost ridicate și se află în proces de examinare și le-au confiscat împreună cu anchetatorii penali”, a spus șeful poliției.

Ilie Gulca
09/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii