Exporturile moldovenești au sporit cu 55%, grație majorării livărilor de cereale şi uleiuri vegetale

Ion Chișlea
17/05/2022
agrobiznes.md

Exporturile moldovenești au sporit în primul trimestru al anului cu 55 la sută, potrivit Biroului Național de Statistică. Cel mai mare aport în acest sens l-au avut majorările semnificative a exporturilor de cereale, oleaginoase și ulei de floarea soarelui.

În perioada În ianuarie-martie a anului curent,  livrările peste hotare de cereale și preparate pe bază de cereale au sporit de 6,1 ori,  iar exportul de semințe și fructe oleaginoase ,în special semințe de floarea soarelui, de 2,6 ori. Exportul de grăsimi și uleiuri vegetale a sporit de 4,1 ori.

 În perioada ianuarie-martie 2022, exporturile de mărfuri  din Republica Moldova au însumat 1,062 miliarde de dolari, valoare mai mare cu 55,2% comparativ cu cea înregistrată în perioada corespunzătoare din anul trecut.

România și-a consolidat statutul de cel mai mare importator de mărfuri din Republica Moldova  cu o pondere de 31,7% din totalul exporturilor moldovenești.  În primul trimeastru al anului livrările de mărfuri moldovenești peste Prut au crescut de 1,8 ori.

În topul țărilor importatoare de mărfuri moldovenești se mai situează  Turcia cu 11,5% și Italia, cu 11,1%. De cealaltă parte, ponderea exporturilor în Federația Rusă  s-a diminuat până la 5,4% iar a livrărilor în Ucraina – la 2,4%.

Ion Chișlea
17/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii