Extremele „se atrag” în sondaje, dar se țin la distanță. Maia Sandu, lider detașat în topul încrederii

Tatiana Gherța
07/06/2023
iData

Președintele țării, Maia Sandu, și președintele Partidului Șor, Ilan Șor, sunt politicienii cu cel mai mare raiting de încredere în rândul moldovenilor. Cel puțin așa arată datele unui sondaj prezentat miercuri, 7 iunie, de compania de cercetări sociologice iData Date Inteligente.

Maia Sandu este prima în top, 23,7% dintre respondenți și-au arătat susținerea pentru șefa statului. Pe al doilea loc în topul încrederii se poziționează liderul Partidului Șor, Ilan Șor - 11,5%, iar pe a treia poziție este fostul președinte Igor Dodon pentru care s-au expus 10,9% dintre participanții la sondaj. 

Topul este urmat de fostul premier Ion Chicu, primarul capitalei, Ion Ceban, vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, liderul Comuniștilor, Vladimir Voronin, președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, iar actualul prim-ministru, Dorin Recean, are încrederea a 1,1% dintre moldoveni. În sondaj apare și bașcanul ales al Găgăuziei, înaintată de Partidul Șor, Evghenia Guțul, care îl depășește pe președintele Parlamentului, Igor Grosu la nivelul încredere în rândul cetățenilor. 

Același sondaj indică și opțiunea de vot a cetățenilor în cazul unor alegeri parlamentare. În linii mari, participanții la sondaj și-au exprimat intenția de vot pentru trei formațiuni politice: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Șor și Partidul Socialiștilor. Așadar, potrivit sondajului, în cazul alegerilor parlamentare în legislativ ar accede PAS cu 44 de mandate, Partidul Șor - 29 de deputați și Partidul Socialiștilor - 28 de mandate în parlament. 

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1032 de respondenți din 373 de localități și are o marjă de eroare 3%. Datele au fost culese în perioada 23-30 mai 2023.

Tatiana Gherța
07/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii