Fabrica de divinuri Barza Albă ar putea să fie inclusă în lista bunurilor nepasibile privatizării

Ion Chișlea
06/07/2022

Societatea pe acțiuni Barza Albă, aflată în întregime în proprietatea statului, va primi statutul de obiect al patrimoniului cultural național al Republicii Moldova. Compania ar putea fi inclusă în lista bunurilor nepasibile privatizării, fiindu-i restituit dreptul exclusiv de utilizare a mărcii comerciale „Barza Albă”.

Potrivit unei hotărâri, aprobate miercuri de Executiv, bunurile întreprinderii cu excepția utilajului pentru producerea divinului și a divinurilor aflate la maturare sau depozitare vor deveni obiect al patrimoniului cultural național. În patrimonial național vor fi incluse și sălile de degustare ale întreprinderii.

 În același timp, bunurile mobile ale companiei vor fi incluse în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. 

„Atribuirea statutului de obiect al patrimoniului cultural național are drept scop păstrarea pentru generațiile prezente și viitoare a complexelor culturale și peisagistice de importanță națională, promovarea și valorificarea turistică a acestora”, se spune în comunicatul de presă referitor la decizia Executivului.

SA Barza Albă este amplasată în municipiul Bălți, având o istorie de 80 de ani de producere a divinurilor. Ultimul raport financiar publicat al întreprinderii, cel din 2020, arată că societatea obținuse în acel an un profit de 3,57 milioane lei la o cifră de afaceri de peste 34 milioane de lei.

În 2018, compania avea o cifră de afaceri de peste 70 milioane de lei și un profit de aproape cinci milioane de lei.

Compania va deveni cea de-a treia întreprindere vinicolă moldovenească, inclus în patrimoniul cultural național al țării. Până acum, acest statut l-au primit Combinatul de Vinuri Cricova SA și Combinatul de Vinuri de Calitate Mileștii Mici.

Ion Chișlea
06/07/2022Follow us on Telegram

Comentarii