Președintele partidului extremist AUR, George Simion, „face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova”, acesta fiind motivul pentru care autoritățile de la Chișinău au luat decizia de să îi prelungească interdicția de intrare în țară, a declarat luni seară premierul Dorin Recean.
„Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova, și acest lucru i l-am comunicat și premierului Ciolacu. Înseamnă că participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova”, a declarat premierul Recean la Pro TV Chișinău. „Este o decizie a instituțiilor care instituțiile au determinat acest factor de risc și au luat decizia corespunzătoare.”
Preşedintele AUR din România, George Simion, a fost interzis în 2023 în Republica Moldova pentru încă cinci ani, până în 2028.
La 11 septembrie 2023, Inspectoratul General pentru Migrație și Azil a constatat că există în continuare indici că Simion ar prezenta pericol pentru securitatea națională a Republicii Moldova și a emis decizia prin care i-a prelungit cu încă cinci ani statutul de persoană indezirabilă, de la 2 octombrie 2023 până la aceeași dată a anului 2028.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe 30 ianuarie că va cere oficial autorităților din Ucraina și Republica Moldova să comunice motivele pentru care liderul partidului extremist George Simion are interdicție de intrare în Moldova și Ucraina. Ciolacu a spus că va discuta pe această temă cu omologii săi, Dorin Recean și Denis Șmîhal.
„Voi adresa această cerere să ştiu la prim-miniştrii. Dacă dânşii doresc, ei sunt furnizori de informaţie. Nu sunt eu. E un respect interstatal. Dacă dânşii doresc să facă aceste informaţii publice, m-aş bucura. Dacă ele există. Staţi să vedem. Dar presupun că există două decizii, că nu are voie în Republica Moldova şi nu are voie în Ucraina. Ceva a stat la baza acestor decizii”, a afirmat Marcel Ciolacu.
George Simion are interdicție de intrare în Republica Moldova din 2018. În 2021, el a forțat intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, dar accesul nu i-a fost permis de autoritățile moldovene.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii