Familliie care găzduiesc refugiați pot primi ajutoare bănești de la ONU. Toate detaliile despre cum se pot înregistra cei interesați

Mădălin Necșuțu
04/05/2022

Famiile din Republica Moldova care găzuiesc refugiați și vor să primească ajutoare din partea Programului Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite sunt invitate să se înregistreze pentru a primi asistența financiară înainte de închiderea înregistrării pe 7 mai.

„Scopul ajutorului financiar este de a susține gospodăriile care găzduiesc cel puțin doi sau mai mulți refugiați timp de mai mult de o săptămână să-și acopere cheltuielile adiționale pentru alimente și alte nevoi esențiale”, precizează Programul Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite.

Cei interesați din Chișinău pot accesa portalul uahelp.md pentru a completa cerințele unde trebuie să se înregistreze atât capul familiei gazdă, cât și refugiatul/refugiații, folosind același cod primit la înregistrarea online.

În alte raioane ale Republicii Moldova, familiile pot continua înregistrarea în persoană la consiliile locale (primării) până la data limită de 7 mai.

Până în prezent, au solicitat înregistrarea peste 8.200 de persoane, dintre care 6.700 au fost confirmate. Peste 6.200 de gospodării au primit deja transferurile bănești și restul sunt procesate și vor fi finalizate în următoarele câteva zile.

„Familiile din Moldova au fost foarte generoase, deschizându-și ușile caselor pentru a oferi ajutor vecinilor în situație de dificultate,” a menționat Cesar Arroyo, șeful Oficiului WFP în Moldova.

„Ajutorul dat va ușura un pic situația atât a refugiaților, cât și a familiilor gazdă. Încurajăm fiecare familie gazdă să se înregistreze înainte de termenul-limită”, a mai spus oficialul

Programul de ajutor financiar, parte a răspunsului umanitar al WFP în Moldova, a fost lansat la 25 martie 2022, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Moldova găzduiește peste 92.000 de refugiați din Ucraina, majoritatea fiind găzduiți de moldoveni, alții închiriind apartamente libere și camere de hotel. Restul sunt plasați în centrele de plasament pentru refugiați din toată țara. În plus, față de ajutorul financiar, WFP, prin intermediul partenerilor săi, oferă mese calde și asistență cu vouchere pentru refugiații din Republica Moldova.

Pentru mai multe informații sau ajutor la înregistrare, poate fi apelată și Linia fierbinte: +373 60865841

Mădălin Necșuțu
04/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii