„Fără manipulări”. Procuratura răspunde acuzațiilor ANI  

Ilie Gulca
08/06/2021

Procuratura Generală s-a declarat, marți, deschisă să coopereze cu instituțiile statului, societatea civilă și mass-media în măsura în care îi permit competențele în interesul anchetelor pendinte, „fără manipulări, populisme și derogări de la lege”. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a denunțat luni refuzul procurorilor să inițieze 21 de proceduri penale în cazul unor deputați, procurori și funcționari publici suspectați de avere ilicită.

„În legătură cu nemulțumirile exprimate de ANI față de soluțiile emise de procurori în baza a 21 de denunțuri, Procuratura Generală precizează următoarele: Toate actele ANI au fost și sunt examinate de procurori conform procedurilor legale, iar dezacordul față de deciziile emise de procurori sunt pasibile a fi contestate în modul stabilit de lege”, subliniază Procuratura Generală într-un comunicat.

De asemenea, instituția respectivă a anunțat că va „informa suplimentar” despre „principalele carențe la întocmirea actelor procedurale de către inspectorii de integritate”.

ANI își exprimase regretul pentru faptul că organele penale aplică „standarde duble” atunci când este vorba de demersurile sale. 

Mai exact, procurorii nu au dat curs la opt dosare pe subiectul falsului în declarații admise de către cinci procurori verificați de ANI. Alte patru dosare remise spre examinare procurorilor vizează aspectele privind îmbogățirea ilicită în care figurează un fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova, un funcționar public cu statut special, un primar și un funcționar public.

Procurorii refuză să deschidă dosare, invocând lipsa elementelor componente ale infracțiunii, expirarea termenului de examinare (de decădere/de prescripție) sau contestarea actelor de constatare de către subiecții de control în instanța de contencios administrativ.

Alte șapte cauze au fost suspendate de către procurori după ce ANI a semnalat cazuri de îmbogățire ilicită și fals în declarații. De această dată, sunt vizați trei deputați din Parlamentul Republicii Moldova, un președinte de raion și un conducător de instituție de stat.

Ilie Gulca
08/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii