Fără protocol. Cum este tratat primul pacient din Moldova, diagnosticat cu hepatită de etiologie necunoscută

Viorica Mija
12/05/2022
Foto simbol

Primul şi singurul pacient din Republica Moldova, diagnosticat cu hepatită de etiologie necunoscută, a fost internat în stare gravă la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Chișinău. În lipsa unui protocol naţional, medicii îi aplică micuţului un tratament simptomatic. Autorităţile din sănătate promit să formuleze recomandări pentru tratarea maladiei abia peste câteva săptămâni.

Secretara de stat a Ministerului Sănătăţii, Svetlana Nicolăescu, a declarat într-un briefing că nu există suficiente date clinice și epidemiologice, de laborator, care ar permite identificarea agentului patogen.

„Toate cazurile sunt raportate la nivel regional, în speranța că în următoarele săptămâni vor exista premise pentru stabilirea agentului etiologic. Atunci, vor putea fi formulate și recomandări. Deocamdată, autoritățile îndeamnă populația să aplice regulile generale de prevenire a bolilor virale”, a precizat funcţionara.

Primul caz de „hepatită misterioasă” în Republica Moldova a fost anunțat de către Ministerul Sănătății joi, la cinci zile după internarea pacientului. Diagnosticul a fost pus după ce investigațiile efectuate nu au relevat prezența unor viruși hepatici cunoscuți, a anunțat Ministerul Sănătăţii.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până pe 10 mai, 348 de cazuri probabile de hepatită acută severă de etiologie necunoscută au fost raportate în 21 de țări. Peste 40 de pacienți au necesitat transplant de ficat.

Viorica Mija
12/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii