Fără un răspuns pentru Mitropolitul Vladimir. Ierarhii Mitropoliei Basarabiei s-au reunit în ședință extraordinară

Anticoruptie.md
08/03/2024
mitropoliabasarabiei.md

Provocările pastorale, misionare, sociale și administrative cu care se confruntă Biserica Ortodoxă Română din Republica Moldova au fost abordate în cadrul ședinței extraordinare a Sinodului Mitropoliei Basarabiei, prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. Clericii au aprobat mai multe decizii de eficientizare a activității duhovnicești, fără să facă vreo referință directă la unele situații create în jurul parohiilor care decid să treacă la Mitropolia Basarabiei, dar și la cererea de dialog din partea Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove. 

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Mitropoliei Basarabiei, în cadrul ședinței, la care au participat Mitropolitul Basarabiei Petru, Episcopul de Bălți, PS Antonie și Episcopul Basarabiei de Sud, PS Veniamin, au fost discutate și adoptate mai multe decizii menite să eficientizeze și să sporească activitatea duhovnicească și pastorală la nivelul fiecărei parohii.

Reprezentanții Sinodului au discutat despre „strategiile pentru consolidarea relației dintre Biserică și comunitățile locale, promovarea valorilor spirituale și morale în societate, precum și implementarea unor programe și inițiative pentru sprijinirea credincioșilor în dificultăți sociale sau spirituale.

De asemenea, ierarhii au luat în considerare modalități de consolidare a legăturilor dintre parohiile din Republica Moldova și din România. Mitropolia Basarabiei a stabilit direcții clare de acțiune și inițiative concrete pentru a întări și susține viața duhovnicească a comunităților ortodoxe din întreaga țară.

Totuși, în comunicat nu se regăsesc soluții pentru o formulă de dialog dintre parohiile din Republica Moldova subordonate Mitropoliei Basarabiei și cele Mitropoliei Moldovei. 

Totodată, nu s-a regăsit un răspuns la cererea de dialog lansată de curând de Mitropolitul Moldovei, ÎPS Vladimir, adresată Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romîne, Părintele Daniel. În scrisoare, Mitropolitul Moldovei și-a exprimat preocupările și nevoia urgentă de dialog și unitate în fața provocărilor care amenință armonia comunității creștine. Făcând trimitere în special la decizia influențată de salariu luată de mulți preoți privind părăsirea Mitropoliei Moldovei și aderarea la Mitropolia Basarabiei. 

„Privim cu îngrijorare la modul în care, spre bucuria politicului, se folosește încă o dată dezbinarea dintre frați ca armă electorală, iar sufletele credincioșilor se pierd în mrejele sectelor. Este dureros cum interesele materiale trezesc în unii slujitori ai Bisericii un patriotism de ocazie, iar salariul oferit influențează percepția asupra naționalității, salariu pe care îl iau chiar și unii dintre preoții noștri fără măcar să fi trecut la Mitropolia Basarabiei", se menționează în scrisoare. 

Menționăm că în ultima perioadă, mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au trecut la cea a Basarabiei. Ultimul caz a avut loc chiar în această săptămână. Decizia luată de preotul paroh al Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Camencea, raionul Orhei, Andrei Popa, de a părăsi Mitropolia Moldovei și a adera la Mitropolia Basarabiei, a depășit hotarele comunității și a ajuns la procuratură. Totul, după ce parohul Andrei Popa a înregistrat o plângere la Procuratura raionului Orhei, pe numele protopopului de Orhei, Iulian Rață, care a venit în localitate împreună cu alți preoți pentru a le spune sătenilor că Andrei Popa nu mai are dreptul să oficieze slujbe. Cel din urmă a menționat pentru Anticoruptie.md că acțiunea este „absolut nejustificată”.  În investigația PREOȚI FĂRĂ VIZĂ DE REȘEDINȚĂ, Anticoruptie.md a semnalat o tendință îngrijorătoare care ia amploare în ultima vreme în localitățile din Republica Moldova – prigoana preoților care vor să treacă de la Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, la Mitropolia Basarabiei. Cei care și-au declarat desprinderea sunt nevoiți, la propriu, să slujească în stradă, așa cum, odată cu caterisirea, sunt scoși din biserici și diabolizați. În același timp, reprezentanții Mitropoliei Moldovei declară că subiectul este unul tratat cu subiectivism de mass-media, iar reprezentanții Ministerului Culturii nu exclud că unele contracte încheiate cu Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove ar putea fi renegociate de la zero, cu participare mai largă.

Anticoruptie.md
08/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii