Lupta pentru „cele sfinte” a ajuns la procuratură. Cum răspunde preotul Iulian Rață la plângerea depusă de parohul Andrei Popa

Tatiana Gherța
07/03/2024
colaj CIJM / parohul Andrei Popa / protopopul de Orhei Iulian Rață

Decizia luată de preotul paroh al Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Camencea, raionul Orhei, Andrei Popa, de a părăsi Mitropolia Moldovei și a adera la Mitropolia Basarabiei, a depășit hotarele comunității și a ajuns la procuratură. Totul, după ce parohul Andrei Popa a înregistrat o plângere la Procuratura raionului Orhei, pe numele protopopului de Orhei, Iulian Rață, care a venit în localitate împreună cu alți preoți pentru a le spune sătenilor că Andrei Popa nu mai are dreptul să oficieze slujbe. Cel din urmă a menționat pentru Anticoruptie.md că acțiunea este „absolut nejustificată”.  În investigația PREOȚI FĂRĂ VIZĂ DE REȘEDINȚĂ, Anticoruptie.md a semnalat o tendință îngrijorătoare care ia amploare în ultima vreme în localitățile din Republica Moldova – prigoana preoților care vor să treacă de la Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, la Mitropolia Basarabiei. Cei care și-au declarat desprinderea sunt nevoiți, la propriu, să slujească în stradă, așa cum, odată cu caterisirea, sunt scoși din biserici și diabolizați. În același timp, reprezentanții Mitropoliei Moldovei declară că subiectul este unul tratat cu subiectivism de mass-media, iar reprezentanții Ministerului Culturii nu exclud că unele contracte încheiate cu Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove ar putea fi renegociate de la zero, cu participare mai largă.

Potrivit plângerii depuse de preotul paroh Andrei Popa la procuratură, Biserica din satul Camencea, raionul Orhei, a părăsit Mitropolia Moldovei și a aderat la Mitropolia Basarabiei încă în noiembrie 2023. Doar că, „începând cu ziua de 3 martie 2024, preotul Iulian Rață, după ce a încercat să mă scoată personal din Biserică pentru a instala un alt preot aservit Patriarhiei Ruse, a început a instiga la ură religioasă creștinii din sat prin diseminarea informației false credincioșilor din localitate”. 

În acest sens, preotul paroh Andrei Popa a solicitat „atragerea la răspundere conform legii  a preotului Iulian Rață pentru instigarea enoriașilor din satul Camencea, raionul Orhei la violență și ură religioasă cu scopul de a prelua Biserica din această localitate și a instala alt preot, precum și audierea membrilor Consiliului Parohial”.

Faptele expuse în plângere se regăsesc imprimate și în filmulețele video făcute de preotul Andrei Popa, care au apărut pe rețelele de socializare luni, 4 martie. În aceeași zi Mitropolia Moldovei a anunțat că preotul Andrei Popa a fost oprit din a oficia cele sfinte.

Contactat de Anticoruptie.md pentru o reacție, protopopul de Orhei din cadrul Mitropoliei Moldovei, Iulian Rață, a precizat că, deocamdată, nu a fost citat la procuratură, dar a văzut plângerea în spațiul online. Acesta a comentat că „plângerea este absolut nejustificată”, mai ales că decizia de a părăsi Mitropolia Moldovei nu a fost luată de comunitate, dar doar de preot și de un grup de consiilieri. 

„Nimeni nu știa, înafară de consilieri. Toți oamenii se uită foarte straniu. - Cum adică au trecut?, - De ce a trecut?. A făcut-o părintele samovolnic din capul său, este răspunsul nostru. Comunitate nu este de acord, nici nu a știut. Părintele, împreună cu consilierii, o bună parte din ei sunt din Chișinău, nici măcar din această comunitate. Făcând studiile la Facultatea de teologie a Mitropoliei Basarabiei bănuiesc că acolo i s-au spălat suficient de bine creierii așa încât să facă această trecere”, a precizat protopopul de Orhei. 

Protopopul Iulian Rață a motivat decizia de veni în sat și de a discuta cu localnicii pentru a-i informa despre faptul că părintele a fost oprit de preoție și că „nici una dintre tainele pe care el le săvârșește, fie cununie, fie împărtășanie, spovedanie, sfințire de casă, nici una dintre acestea nu mai sunt valabile”.

„Oamenii trebuie să cunoască că ei nu mai au preot canonic. Mi-i straniu, cum adică decizia de horotonie în preot făcută de Mitropolitul Vladimir, părintele o recunoaște, decizia de numire în funcția de preot paroh o recunoaște, dar decizia de oprire nu recunoaște”, a mai spus Rață.

Recent Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat o hotărâre prin care „confirmă statutul canonic al Bisericii Ortodoxe Române în R. Moldova, respectiv al clerului și credincioșilor săi. 

„Reafirmarea faptului că toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992.”, se arată în comunicatul sinodului. 

Hotărârea nu este recunoscută de Mitropolia Moldovei, care cataloghează Mitropolia Basarabiei drept „o structură necanonică”. 

„Deciziile luate de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, de un ierarh canonic recunoscut de întreaga ortodoxie mondială nu poate fi anulată de o structură necanonică (n.r. Mitropolia Basarabiei), care se egalează ca aspect juridic cu Transnistria, nefiind recunoscută de deplinătatea ortodoxiei mondiale. Cum poate fi anulată de Transnistria o decizie luată de Republica Moldova? E absurd, nu.”, a punctat protopopul de Orhei, Iulian Rață. 

Totodată, Rață menționează că dacă majoritatea comunității va decide aderarea la Mitropolia Basarabiei atunci să-și deschidă un alt locaș de cult, de altfel se va considera un „furt”. Inclusiv, protopopul a negat faptul că s-ar pregăti acțiuni de violență și scoaterea forțată din Biserică a preotului Andrei Popa. 

Tatiana Gherța
07/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii